John Bel Edwards

Demokratski guverner Louisiane osvojio novi mandat u saveznoj državi sklonoj republikancima

Hina

John Bel Edwards / REUTERS

John Bel Edwards / REUTERS

Edwards, jedini demokratski guverner na tzv. Dubokom jugu SAD-a, u kampanji je stavio naglasak na jačanje gospodarstva



Guverner Louisiane John Bel Edwards, konzervativni demokrat, u subotu je na izborima osvojio drugi mandat porazivši Eddieja Risponea, republikanca bliskog američkom predsjedniku Donaldu Trumpu u saveznoj državi sklonoj republikancima.


Edwards, prakticirajući katolik koji se protivi pobačaju, prije izbora bio je u blagom vodstvu ispred Risponea, građevinskog poduzetnika za kojeg Trump kaže da je “za obitelj, za život, za 2. amandman (pravo na posjedovanje oružja) i 100 posto za Ameriku”.


Pobijedio je s 51 posto glasova a Rispone je osvojio preostalih 49 posto glasova.




Edwards, jedini demokratski guverner na tzv. Dubokom jugu SAD-a, u kampanji je stavio naglasak na jačanje gospodarstva.


U Louisiani je za njegova mandata otvoreno 21.000 radnih mjesta, a stopa nezaposlenosti pala je sa šest na četiri posto.


U tvitu u subotu ujutro Trump je pozvao birače da glasaju za Risponea najavljujući da će on smanjiti poreze i cijenu osiguranja za vozila koja je najviša u SAD-u te zaštititi njihova prava na nošenje oružja.


Rezultat izbora smatra se novim pokazateljem snage Trumpove potpore republikanskim kandidatima uoči predsjedničkih izbora 2020.


Drugi nedavni izbori u tom su smislu bili dvosmisleni. Na izborima za guvernera Kentuckyja, demokrat Andy Beshear porazio je republikanskog guvernera Matta Bevina unatoč Trumpovoj glasnoj potpori. A u Mississippiju početkom mjeseca republikanci su lako zadržali kontrolu nad državnom skupštinom zahvaljujući dijelom i Trumpu.


U pobjedničkom govoru Edwards je kazao kako se telefonski čuo s Risponeom te su se usuglasili da je kampanja završila i da je “naša zajednička ljubav za Louisianu sada važnija od stranačkih razlika”.


Rispone je zahvalio na potpori Trumpu koji je u okviru kapmanje bio tri puta u Louisiani.