BiH ušao u bezakonje

Dayton na kraju: Dodikov referendum srušio poslijeratnu arhitekturu Balkana

Boris Pavelić

Milorad Dodik obilato koristi jalovost Europske komisije / Foto Reuters

Milorad Dodik obilato koristi jalovost Europske komisije / Foto Reuters

Samo koji sat nakon referenduma Milorad Dodik zaprijetio novim sličnim izjašnjavanjima. Bakir Izetbegović očekuje reakciju međunarodne zajednice, ali čini se da ni sam u nju ne vjeruje



Dayton je srušen, počinje bezakonje: ni pola sata nakon što su u nedjelju navečer zatvorena birališta na nelegalnome Dodikovu referendumu, bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović dao je izjavu vrlo sličnu tvrdnji ratnoga zapovjednika Armije BiH Sefera Halilovića, koji je nekoliko dana ranije uzbunio regiju: obojica su, naime, ocijenila da referendum u BiH ruši sustav Daytonskog sporazuma.


– Milorad Dodik i oni koji su ga pratili u ovome su izašli iz jedne zaštićene zakonske zone u jednu protuzakonsku i protuustavnu poziciju, rekao je Bakir Izetbegović, parafrazirajući Halilovićevu tvrdnju da bi održavanje referenduma “označilo demontiranje sporazuma kojim je 1995. okončan troipolgodišnji rat u BiH”, pa bi “ujedno nastupilo pravno stanje kakvo je bilo na snazi prije toga”.


Granićeva dijagnoza


Da bi se razumjelo do koje je mjere Dodikov referendum o Danu RS opasan za cijelu postratnu arhitekturu država bivše Jugoslavije, dobro je ovdje citirati izjavu iskusnog, a inače uvijek opreznog Mate Granića, Tuđmanova ministra vanjskih poslova i današnjega savjetnika predsjednice Republike za vanjsku politiku: “Smatram da je situacija opasna«, izjavio je Granić jučer na Hrvatskome radiju, dodajući da je »najvažnije odmah mobilizirati SAD i tražiti saveznike unutar EU-a kako bi se očuvala BiH kao suverena i integrirana država, ali i da Hrvati budu ravnopravni u BiH”. Veleposlanstvo SAD-a u BiH priopćilo je jučer da »razmatra odgovarajuće posljedice«, ali i naglasilo da “očekuju da će nadležne institucije očito kršenje vladavine zakona riješiti u skladu sa zakonima BiH”.





Gotovo bizarno zvuči vijest da je Tužiteljstvo BiH, nakon toliko mjeseci priprema za referendum, “poziv za saslušanje” Miloradu Dodiku uputilo jučer, nakon što je referendum održan.


Tužiteljstvo je potvrdilo da je Dodika pozvalo “u vezi s aktivnostima u predmetu koji se odnosi na neizvršavanje odluke Ustavnog suda BiH”. Ranije jučer, to je tijelo priopćilo da je “formiran predmet u kojem se već oko 20 dana provode određene aktivnosti u vezi neizvršavanja odluke Ustavnog suda BiH”. No stručnjaci su skeptični: sudac Europskog suda za ljudska prava iz BiH Faris Vehabović komentirao je za BiH program N1 televizije da “se moglo očekivati da će tužiteljstvo reagirati mnogo ranije”. Izražavajući “čuđenje da je reagiralo tako kasno”, Vehabović je podsjetio da je »od početka jasno da su političari davali izjave koje jasno pokazuju tko predstavlja kočnicu provođenju odluke Ustavnog suda«.


– Nitko ne može reći da je cijeli jedan narod odgovoran za provođenje referenduma. Ovdje je jasno tko je dao instrukcije i odredio pravac, ponavlja Vehabović ono što svi znaju.



Mate Granić precizno je detektirao ono što je u sadašnjoj situaciji, kako je kazao, najgore: “Impotentnost međunarodne zajednice i činjenica da visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH ne koristi svoje ovlasti«. Da je Granićeva dijagnoza točna i očita, potvrdila je jučer i sama Europska komisija (EK) u priopćenju kojim, paradoksalno, još jednom potvrđuje da referendum »nema pravnog utemeljenja”. EK, naime, tvrdi da »referendum ne može promijeniti konačni i obvezujući karakter odluke Ustavnog suda«, koji je “odlučio suspendirati odluku o referendumu”.


Komisija pritom ne objašnjava da se “ne može promijeniti” zabrana referenduma, kada je on usprkos istoj toj zabrani – održan. Komisija, dakako, rutinski – kako je već danomice radila od 1992. do 1995. godine – “poziva sve strane u BiH da se suzdrže od poteza koji bi mogli voditi prema eskalaciji krize”. Tu jalovost Dodik obilato koristi pa je samo koji sat nakon referenduma zaprijetio novim referendumskim izjašnjavanjima.


Iracionalni inat


– RS se nema čega bojati. Ona će na sve slične situacije, u kojima se pokušava ugroziti njeno pravo ili ugroziti njeno dostojanstvo, odgovoriti na ovaj način. Sada smo se već dobro uvježbali i možemo odgovoriti veoma spremno, najavio je Dodik ono što su neki analitičari već nazvali “vremenom referenduma”, u koje BiH sada vjerojatno ulazi. Bakir Izetbegović Dodikovo ponašanje komentira ovako:



Djeci hrvatskih povratnika u mjestu Gornjoj Tramošnici u općini Pelagićevo u Republici Srpskoj ni u ponedjeljak nije omogućen nastavak obrazovanja na hrvatskome jeziku u tamošnjoj područnoj školi nego je zatraženo da nastavu slušaju na srpskom jeziku i po srpskom programu iako je drukčiji dogovor postignut prošlog tjedna.


Kad su u ponedjeljak učenici s roditeljima došli u školu, zatekla ih je učiteljica koja predaje po srpskom nastavnom planu i programu te je djeci dodijelila udžbenike na ćirilici, zahtijevajući da se nastava izvodi na srpskom jeziku i po nastavnom planu i programu Republike Srpske. Roditelji i djeca su to odbili prihvatiti.


Nakon toga je učiteljica tražila da učenici napuste školu kako bi je zaključala, čemu su se usprotivili roditelji koji su zahtijevali da djeca ostanu u školi. Dvoje učenika ostalo je u učionicama, a roditelji su napustili prostor škole dok je učiteljica pozvala policiju. (Hina)



– Došli smo u jedan novi inat koji prelazi sve granice. Viđali smo to u posljednjih nekoliko desetljeća od strane srpskih i srbijanskih vođa i vidjeli smo kako se to završava. Ovo nije prvi iracionalni inat. Ti ljudi vuku konopac dok ne pukne, a onda naravno padnu na leđa, kaže Izetbegović koji očekuje reakciju međunarodne zajednice, ali čini se da ni sam u nju ne vjeruje:


– Mislim da će se postupno desiti reakcija međunarodne zajednice. Gledali smo kako Sadam Husein, Gadafi, Milošević prkose i kako to izgleda. Definitivno se ne možete odnositi na ovakav način prema SAD-u, EU, Venecijanskoj komisiji, Ustavnom sudu, uredu visokog predstavnika u BiH, Vijeću za implementaciju mira, a da to nema posljedice. Branit će se i ustavnopravno uređenje BiH i međunarodna zajednica će braniti svoj autoritet, ocijenio je Izetbegović, dodajući ipak da “treba samo vidjeti kada će se to dogoditi”.


Suzdržana Hrvatska


Jučer je, prilično suzdržano, reagirala i Hrvatska. Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je priopćenje koje je potpisao »ured glasnogovornice«. U kratkom tekstu ponavlja se da Hrvatska referendum držim “neprihvatljivim” te ga naziva “neodgovornim činom koji ima potencijal destabilizirati BiH i šire područje jugoistočne Europe”. Ponavljajući zauzimanje za cjelovitu BiH, ministarstvo “Hrvatima u BiH jamči osobitu skrb i zaštitu” te “snažno podržava” približavanje BiH EU, što je “najbolji jamac trajne i održive stabilnosti i prosperiteta BiH”. Konkretniji je bio glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković koji je ocijenio da Dodik “opasno ugrožava teritorijalni integritet i suverenitet BiH”.


– S takvim stvarima se nije za igrati. Vjerujem da će i međunarodna zajednica i akteri politike u BiH zaustaviti te procese jer su opasni ne samo za BiH i jugoistok Europe, nego i za cijelu Europu, kazao je Jandroković.