Crkva odškrinula vrata svećenstva oženjenima: Papa ne dovodi celibat u pitanje

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

"O tome se razgovara s teolozima, nije to moja odluka", dodao je oprezno Papa, piše agencija France presse i napominje da je Papa o toj osjetljivoj temi Katoličke crkve već davao izjave.



RIM – Objavom dokumenta koji otkriva da Sveta Stolica razmišlja o ređenju oženjenih muškaraca u Amazoniji, Vatikan je u ponedjeljak odškrinuo vrata takvoj mogućnosti, ali ne odstupa od svećenićkog celibata za koji papa Franjo kaže da je “dar Crkvi”.


“Postoji potreba da Crkva prouči mogućnost da u najzabitijim dijelovima tog područja starije muškarce, poželjno je da to budu domaći ljudi, poštovani i ugledni članovi svojih zajednica pripusti u svećenički red”, piše u dokumentu pripremljenom za sinodu biskupa iz Amazonije od 6. do 27. listopada u Vatikanu.


Papa je još u ožujku 2017. javno kazao da “razmišlja” o mogućnosti ređenja uzornih muževa (“viri probati”), čime isključuje takvu mogućnost za mladiće i naravno žene.




U siječnju je Papa jasno odbacio svako odbacivanje svećenićkog celibata koje naziva “darom Crkvi” i za koji kaže da ne može biti “optativan”.


“Osobno mislim da je celibat dar Crkvi. Drugo, ne slažem se da celibat bude opcija”, izjavio je Papa.


On je ipak ponovno predvidio “neke mogućnosti (prilagodbe) za udaljena područja”, kao što su Pacifički otoci ili Amazonija kada za to postoji “pastoralna potreba”.


“O tome se razgovara s teolozima, nije to moja odluka”, dodao je oprezno Papa, piše agencija France presse i napominje da je Papa o toj osjetljivoj temi Katoličke crkve već davao izjave.


Celibat nije dogma


Tako je 2014. dva puta u manje od tri mjeseca papa Franjo potaknuo raspravu o celibatu.


“Svećenički celibat nije dogma”, rekao je novinarima. Osim toga, “oženjeni svećenici unutar Crkve postoje”, rekao je i spomenuo anglikance koji su pristupili Rimu, zatim katoličke kopte te neke svećenike Istočnih crkava.


“Vrata su dakle odškrinuta”, rekao je Franjo i probudio nadu u svih katolika sklonih ređenju oženjenih muškaraca.


Formirani su deseci udruga, ponajprije žena koje su se udale za svećenike, kako bi senzibilizrale Vatikan za to pitanje.


Papi Franji se prije pet godina pismom obratilo 26 ‘supruga svećenika’ s molbom da ih primi kako bi mu svjedočile o “patnji” koju trpe živeći skriven život.


Dok je bio nadbiskup Buenos Airesa, Franjo je bio blizak prijatelj s argentinskim biskupom Jeronimom Podestom koji se odrekao svećeničkog zvanja zbog ljubavi prema jednoj ženi.


Nedavno su pedofilski skandali potaknuli raspravu o svećeničkom celibatu, napose u Australiji gdje je spektakularno osuđen kardinal George Pell zbog seksualne agresije nad djecom u crkvenom zboru.


Katolička crkva u Australiji tada je priznala da bi svećenički celibat mogao biti čimbenik koji je pridonio pedofiliji, prenosi agencija France Presse i dodaje da je Crkva zbog toga preporučila “psihoseksualnu” edukaciju.