Duboko razočaranje

Članstvo Kosova u Interpolu ponovo odbijeno

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Ovo je treći put od 2015. da je odbijena kandidatura Kosova te je Priština u priopćenju izrazila »duboko razočaranje« i neuspjeh pripisala nesmiljenoj kampanji susjedne Srbije protiv kandidature 



DUBAI Opća skupština Interpola je na sastanku u Dubaiju u utorak ponovo odbila zahtjev za članstvom Kosova, javlja AFP i dodaje da je Priština isti tren osudila »oštru kampanju« Srbije koja je rezultirala negativnim ishodom glasovanja.


Ovo je treći put od 2015. da je odbijena kandidatura Kosova te je Priština u priopćenju izrazila »duboko razočaranje« i neuspjeh pripisala nesmiljenoj kampanji susjedne Srbije protiv kandidature koja je »tehničke, a ne političke prirode«. Za kosovsku vladu to je još jedan »dokaz da se Beograd protivi Kosovu i normalizaciji odnosa« s Prištinom.


Odluka o članstvu se u Interpolu donosi dvotrećinskom većinom. Na istom skupu u članstvo su primljeni Kiribati i Vanuatu.




Kosovo je do sada priznalo 115 zemalja, no zbog veta Rusije i Kine još uvijek nije član UN-a, iako je ta mlada država primljena u više međunarodnih institucija poput Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Svjetske banke i Međunarodnog Olimpijskog odbora (IOC).