Phailin - najsnažnijeg u posljednjih 14 godina

Ciklon u Indiji usmrtio 10 ljudi, evakuacija smanjila broj žrtava

Hina

"Sveukupno smo iz zone udara ciklona evakuirali više od 860.000 ljudi. Radi se vjerojatno o najvećoj evakuacijskoj operaciji u povijesti Indije", kazao je voditelj operacija spašavanja u državi Orissi Pradipta Kumar Maohapatra



BHUBANESWAR - Najmanje 10 ljudi je izgubilo živote u Indiji u naletu ciklona Phailin, najsnažnijeg u posljednjih 14 godina, no broj žrtava bi zasigurno bio puno veći da nije bila organizirana evakuacija stotina tisuća ljudi, javlja u nedjelju AFP.


“Sveukupno smo iz zone udara ciklona evakuirali više od 860.000 ljudi. Radi se vjerojatno o najvećoj evakuacijskoj operaciji u povijesti Indije”, kazao je voditelj operacija spašavanja u državi Orissi Pradipta Kumar Maohapatra. U susjednoj državi Andhra Pradesh evakuirano je oko 100.000 ljudi.


Orissa broji 40 milijuna ljudi, a vlada te indijske države si je zadala cilj da iz najrizičnijih zona na vrijeme evakuira stanovništvo kako bi se broj mogućih žrtava sveo na minimum. Ciklon je najsnažnije pogodio 150 kilometara obalnog područje te države .




Godine 1999. ciklon koji je pogodio istočnu obalu Indije usmrtio je više od 8.000 ljudi.