Istraga o napadu

Četvorica osumnjičenih izvedena pred sud u Madridu; lažna uzbuna na aerodromu u Barceloni

Hina

Reuters

Reuters

»Incident na aerodromu El Prat je lažna uzbuna. Ne širite neprovjerene informacije koje bi mogle dovesti do opasnosti«, poručila je katalonska policija preko Twittera. Prethodno se pojavila vijest o paketu s eksplozivom u ruksaku na Terminalu 1 zračne luke. »Situacija koja je izazvala uzbunu je stavljena pod kontrolu. Ruksak je vraćen vlasniku«, dodala je policija



MADRID Dok se četvorica osumnjičenih za terorističke napade u Kataloniji nalaze pred sucem u Madridu, u zračnoj luci u Barceloni je u utorak došlo do lažne uzbune zbog uočenog ruksaka.


»Incident na aerodromu El Prat je lažna uzbuna. Ne širite neprovjerene informacije koje bi mogle dovesti do opasnosti«, poručila je katalonska policija preko Twittera. Prethodno se pojavila vijest o paketu s eksplozivom u ruksaku na Terminalu 1 zračne luke. »Situacija koja je izazvala uzbunu je stavljena pod kontrolu. Ruksak je vraćen vlasniku«, dodala je policija.


U Madridu je u 12.50 sati počelo na sudu izvođenje četvorice osumnjičenih za napade u sjeveroistočnoj pokrajini Kataloniji u kojima je poginulo 15 prolaznika. Smrtno su stradala i osmorica osumnjičenih napadača, šestorica od policijskog vatrenog oružja a dvojica u eksploziji kuće u mjestu Alcanar.




Prvi je pred suca izašao najmlađi uhićeni 21-godišnji Mohamed Houli Chemlal, ozlijeđen prilikom eksplozije u kući gdje je policija pronašla oko 120 plinskih boca i materijal za izradu eksploziva.


Pripremali napade eksplozivom


Policija sumnja da su u toj kući pripremali napade eksplozivom a nakon slučajne nesreće su se odlučili napasti vozilima rušeći prolaznike u Barceloni i Cambrilsu gdje su neki ozlijeđeni i hladnim oružjem. Chemlal je iz Melille, španjolskog grada na sjeveru Afrike okruženog Marokom.


Četvorica osumnjičenih nalaze se na sudu od 8 ujutro nakon što su provela noć u pritvoru pored Madrida. Davanje izjava pred sucem Fernandom Andreuom moglo bi se oduljiti tijekom utorka.


Drugi osumnjičeni je Driss Oukabir (28), brat Mousse ubijenog u drugom napadu u Cambrilsu. Driss je u policijskoj stanici u Ripollu bio rekao kako mu je Moussa ukrao putovnicu koja je pronađena u kombiju kojim su pregaženi prolaznici na šetalištu La Ralmbla u Barceloni.


Mohamed Aaallaa (27), baš poput braće Oukabir, također je stanovnik Ripolla. On je vlasnik automobila Audi 3 korištenog u napadu u Cambrilsu. Ondje je ubijena jedna prolaznica i ozlijeđeno više osoba. Policija je ubila petoricu mladića iz Audija.


Treći uhićeni je Salah el Karib (34), vlasnik internetskog lokala u Ripollu, jednog od mjesta gdje je mogao biti dogovaran napad.


U katalonskim bolnicama nalazi se 46 ozlijeđenih osoba napadnutih prošli tjedan, od kojih je 13 u teškom stanju.


U Maroku uhićena osoba povezana s napadima u Kataloniji


Marokanska policija uhitila je u Maroku jednu osobu a još tri su pod istragom zbog moguće veze s napadima u španjolskoj pokrajini Kataloniji, pišu u utorak španjolski mediji.


Novine La Vanguardia, pozivajući se na španjolske policijske izvore, navode da je u toj zemlji na sjeveru Afrike uhićen Nourine Oukabi, bratić Mousse i Drissa.


Moussu je policija ubila u gradiću Cambrilsu dok je Driss uhićen te bi u ponedjeljak trebao izaći pred suca. Nourine je uhićen zbog veličanja terorizma, piše La Vanguardia. Do uhićenja je došlo u nedjelju, tvrde novine El País. Nourine živi u Maroku ali je ranije živio u katalonskom gradiću Ripoll gdje su živjeli mladići uključeni u napade.


Gotovo svih 12 osoba, za koje policija smatra da su bili članovi ćelije odgovorene za napad, su Marokanci ili porijeklom iz te zemlje. Policija i tajne službe Maroka i Španjolske, dviju susjednih zemalja, već duže vrijeme surađuju na suzbijanju terorizma i sprečavanju ilegalnih ulazaka u Europu.


Dvije osobe koje ispituje marokanska policija su roditelji jednog od osumnjičenih za napade u Barceloni i Cambrilsu dok je zasad nepoznato tko je treća osoba na ispitivanju.


Nakon što je u ponedjeljak popodne policija ubila 22-godišnjeg Younesa Abouyaaqouba, posljednjeg osumnjičenog za napade u kojima je poginulo 15 prolaznika, šef katalonske policije je rekao kako je džihadistička ćelija uništena.


»No akcija nije gotova. Istraga u međunarodnom okviru nastavit će se idućih tjedana i mjeseci«, rekao je Josep Lluis Trapero, šef katalonske policije u Barceloni.


Od 12 osoba koje policija drži odgovornima 2 su poginule u eksploziji kuće mjestu Alcanar, 6 ih je ubila policija a 4 su uhićene i dovedene u Madrid na sud.