Summit u Biarritzu

Čelnici G7 za dijalog s Rusijom, ali ne i članstvo; za dijalog s Iranom zadužen Macron

Hina

Reuters

Reuters

»Dogovorili su se da G7 treba osnažiti dijalog i koordinaciju s Rusijom u vezi s aktualnim krizama, ali su naglasili da je prerano da Rusija opet sjedne za stol«, dodao je diplomatski izvor



BIARRITZ Čelnici G7 koji sudjeluju na susretu na vrhu u Biarritzu dogovorili su se da će »osnažiti dijalog i koordinaciju« s Rusijom koja je 2014. isključena iz te skupine, ali misle da je »prerano« za njezin povratak u skupinu najrazvijenijih zemalja svijeta, a za dijalog s Iranom zadužili su francuskog predsjednika, rekli su u nedjelju diplomatski izvori za agenciju France Presse.


Sedmero čelnika, među kojima Donald Trump i Emmanuel Macron, iznijeli su takvo stajalište o Rusiji u subotu na večeri kojom je otvoren summit, doznaje se od istog izvora.


»Dogovorili su se da G7 treba osnažiti dijalog i koordinaciju s Rusijom u vezi s aktualnim krizama, ali su naglasili da je prerano da Rusija opet sjedne za stol«, dodao je diplomatski izvor.




Rusija je 2014. isključena iz G8 nakon aneksije Krima koju su osudile ostale zemlje skupine.


Američki predsjednik Donald Trump rekao je prije summita da je za ponovno primanje Rusije jer to »ima puno više smisla«, ne navodeći koje bi uvjete za to trebala ispuniti.


Francuski predsjednik Emmanuel Macron je primajući Vladimira Putina tjedan dana prije summita ocijenio da bi »bilo u redu« da se Rusija može vratiti u skupinu »ali se prije toga u dogovoru s Ukrajinom mora pronaći rješenje na temelju ugovora iz Minska«.


I Berlin i London su odbacili zamisao o ponovnom članstvu Rusije u ovoj fazi, a isto stajalište zauzima i Kanada.


Čelnici G7 su se usto dogovorili da će »Macrona zadužiti za dijalog s Iranom na temelju zaključaka s razgovora i za prenošenje poruke Teheranu« kako bi se spriječila eskalacija u regiji, rekli su u nedjelju diplomatski izvori.


Sedmero predsjednika država i vlada potvrdilo je na večeri u subotu navečer da je njihova zajednička zadaća »spriječiti Iran da dođe u posjed nuklearnog oružja«, dodaju isti izvori.


»Čelnici G7 su se dogovorili o dvjema točkama: ne želimo da Iran posjeduje nuklearno oružje i nitko ne želi desetabilizaciju regije ni eskalaciju, kako bi se spriječio oružani sukob«, dodaje taj izvor.


»Kako bi se pronašao najbolji put za vođenje dijaloga« odlučili su zadužiti francuskog predsjednika, dodaje izvor, ne otkrivajući pregovaračka načela o kojima se sedmero čelnika dogovorilo.Macron je u subotu predložio američkom predsjedniku nagodbu za razrješenje iranske krize.

Iznio mu je mogućnost da se Teheranu »na određeno vrijeme dopusti izvoz dijela njegove nafte« u zamjenu za obećanje Irana da neće obogaćivati uranij radi proizvodnje nuklearnog oružja.


Donald Trump koji je u svibnju 2018. istupio iz iranskog nuklearnog dogovora i ponovo uveo teške sankcije Teheranu, traži nova jamstva potonjeg za njegovo diplomatsko i vojno djelovanje.