Počelo suđenje monstrumu

Carlos “Šakal” priznao odgovornost za smrt oko 2.000 ljudi: Ja sam profesionalni revolucionar

Hina

Carlos »Šakal«, venezuelski državljanin uhićen je u Sudanu u kolovozu 1994. i od tada više nije izlazio iz zatvora u Francuskoj. Na prvom suđenju za ubojstvo trojice muškaraca u Parizu, među kojima dvojice policajaca 1975. u Parizu, osuđen je 1997. na doživotni zatvor. Presuda u ovom suđenju očekuje se 16. prosinca



Šezdesetak francuskih i stranih novinara ispunilo je mjesta u dvorani namijenjoj medijima, dok je šarolika publika pokušavala ući u parišku sudnicu gdje je počelo suđenje Venezuelancu Carlosu (62), za četiri atentata u kojima  je prije trideset godina poginulo 11 osoba, a gotovo 150 je ranjeno. Među onima koji su htjeli u sudnicu je i kontroverzni francuski humorist Dieudonne, predsjednik odbora za potporu »komandantu Carlosu« i njegovoj »revoluciji«.


»Profesionalni sam revolucionar«, odgovorio je optuženik, pravim imenom Ilich Ramirez Sanchez, vidno opušten, u trapericama i modroj jakni, predsjedniku posebnog antiterorističkog suda Olivieru Leurentu koji je počeo raspravu pitanjem o identitetu optuženog.


Na početku rasprave pet do šest odvjetnika, među kojima su i neki iz inozemstva, stali su pred posebno ograđen prostor u kojemu je Carlos kako bi lakše s njime komunicirali.




Carlos »Šakal«, venezuelski državljanin uhićen je u Sudanu u kolovozu 1994. i od tada više nije izlazio iz zatvora u Francuskoj. Na prvom suđenju za ubojstvo trojice muškaraca u Parizu, među kojima dvojice policajaca 1975. u Parizu, osuđen je 1997. na doživotni zatvor. Presuda u ovom suđenju očekuje se 16. prosinca.


Carlos je u uči suđenja u razgovoru objavljenom u nedjelju u Caracasu, a kako prenosi France Presse, odgovarajući na pitanja venezuelanskog dnevnog lista “El Nacional” u vezi s civilnim žrtvama napada kojima je zapovijedao rekao da ih je bilo “jako malo”. »Izračunao sam da bi mogla biti riječ o 10 posto civilnih žrtava. Od 1.500 do 2.000 mrtvih nije bilo više od 200 civila«, rekao je u tom telefonskom razgovoru za list.


Glavni teroristički napadi, za koje je Carlos optužen kao organizator i počinitelj, dogodili su se u desetgodišnjem razdoblju, između konca 1973. i početka 1984. i u njima je poginulo najmanje 20 osoba, ali ga se sumnjiči za daleko veći broj smrtonosnih napada u kojima je poginuo veliki broj ljudi. Venezuelac je rekao za list da je »koordinirao« više od sto napada koji su bili »dobro izvedeni«, kako je formulirao ne želeći iznijeti druge potankosti.


Uvjeren da će biti oslobođen, Carlos (62) je rekao da će se pridružiti vladi predsjednika Huga Chaveza kako bi mu »pomogao da je obrani oružjem«. 


Carlos koji je u zatvoru od 1994. osuđen je 1997. na doživotni zatvor zbog ubojstva dvojice policajaca i doušnika u Parizu 1975.


Ilichu Ramirezu Sanchezu sudit će od ponedjeljka do 16. prosinca poseban sud za najteža kaznena djela za atentate počinjene u Francuskoj između 1982. i 1983.