Mike Pompeo

CIA tvrdi: Rusija će pokušati utjecati i na parlamentarne izbore u studenom

Hina



Rusko uplitanje nije prestalo i Moskva će vjerojatno pokušati utjecati na parlamentarne izbore u studenom 2018. u SAD-u, izjavio je direktor CIA-e Mike Pompeo u intervjuu za BBC u ponedjeljak.


»Nisam vidio znatno smanjivanje njihovih aktivnosti«, kazao je Pompeo, referirajući se na navodnu umiješanost Rusije u američke predsjedničke izbore 2016.


»Očekujem da će nastaviti s takvim pokušajima, ali sam uvjeren da će SAD biti u stanju organizirati slobodne i nepristrane izbore te da ćemo prilično djelotvorno odbaciti uplitanje kako njegov utjecaj na naše izbore ne bi bio značajan«, nastavio je on.




CIA tvrdi da se Rusija umiješala u izbornu kampanju 2016. s ciljem da u Bijelu kuću dođe Donald Trump.


Trump je odbacio te optužbe i ocijenio ih »lažnim vijestima«. Moskva, pak, kategorički i redovito opovrgava američke optužbe o umiješanosti u predsjedničke izbore.


Intervju direktora CIA-e objavljen je na dan kad je kad je drugi čovjek FBI-ja Andrew McCabe, kojeg je Trump kritizirao zbog navodne sklonosti njegovoj suparnici na izborima 2016. Hillary Clinton, podnio ostavku.


McCabe je bio meta republikanskih zastupnika i republikanskog predsjednika zbog istrage o korištenju privatnog e-mail servera Hillary Clinton dok je bila državna tajnica. Protiv nje nisu podignute optužnice.


Nekoliko kongresnih odbora koje vode republikanci pokrenulo je istragu je li FBI loše vodio istragu o Hillary Clinton i pokazao se pristranim u njenu korist.


Pompeo je govorio i o Kini, zaključivši da ona ima utjecaj na Zapad koji je jednako zabrinjavajući kao i ruski.


Kinezi imaju puno šire mogućnosti za širenje utjecaja i puno više treba učiniti da bi se tome suprotstavili. Kineski doseg, smatra Pomepo, ide od tradicionalne špijunaže do optužbi da krade intelektualno vlasništvo kako bi pomogla svojem biznisu. Osim toga, kineski utjecaj uključuje i način na koji ta zemlja koristi svoju ekonomsku snagu kako bi utjecala na američke kompanije koje žele pristup njezinom tržištu.


»Možemo pratiti vrlo fokusirane napore da se kradu američke informacije, infiltrira u SAD sa špijunima, s ljudima koji idu na posao u ime kineske vlade a protiv Amerike«, kazao je Pompeo.


»Vidimo to u našim školama. Vidimo to u našim bolnicama i medicinskim sustavima. Vidimo to kroz korporativnu Ameriku. A to postoji i u drugim dijelovima svijeta, uključivo Europu«.


Pompeo je bio tvrdolinijaški republikanski kongresnik prije nego je postao šef CIA-e