Bit će još žrtava

Broj poginulih u potresu u Indoneziji narastao na – 131

Hina

Reuters

Reuters



Broj mrtvih u jakom potresu koji je pogodio indonezijski otok Lombok popeo se na 131 mrtvih, a raseljenih je osoba 156.000, objavile su vlasti u srijedu dok spasilačke ekipe nastavljaju pretraživati ruševine i očekuju nove žrtve.


Potres jačine 6,9 u nedjelju navečer izazvao je prizore panike među stanovnicima i turistima, tjedan dana nakon drugog potresa u kojem je poginulo najmanje 17 osoba na tom vulkanskom otoku omiljenom među turistima zbog plaža i šetnica.


»Poginula je 131 osoba, 1477 ih je teško ozlijeđeno, a 156.000 raseljeno«, izjavio je glasnogovornik Nacionalne agencije za upravljanje katastrofama Sutopo Purwo Nurgroho.




Prethodni podaci govorili su o 105 mrtvih i 236 teško ozlijeđenih.


Spasioci su nastavili u srijedu raščišćavati ruševine uz pomoć rovokopača.


Deseci tisuća kuća oštećeni su, objavile su vlasti i upozorile da nemaju dovoljno medicinskog osoblja.


Stanovnicima koje je potres ostavio bez krova nad glavom spavaju u provizornim skloništima gdje im nedostaje hrane, pitke vode i lijekova.


Tisuće turista, uglavnom stranaca, evakuirane su s otočja Gili, tri malena rajska otoka omiljena među turistima zbog podvodnog ribolova, koji se nalaze sjeverozapadno od Lomboka.


U pokrajini West Nusa Tengara gdje se nalazi Lombok, kronično nedostaje hrane, lijekova i medicinskog osoblja. U pojedinim dijelovima tog otoka površine 4700 metara sravnjena su sa zemljom sela i stanovnici spavaju pod vedrim nebom.


Improvizirana skloništa seljani uređuju blizu prometnica ili uz rižina polja jer brojni poljodjelci odbijaju napustiti svoju stoku,


»To je tipično za žrtve potresa u Indoneziji. Žele ostati uz svoj izvor prihoda jer u organizirana skloništa ne mogu biti primljeni sa stokom«, objasnio je glasnogovornik Crvenog križa Arifin Muhamad Hadi.


Indonezija leži na takozvanom pacifičkom vatrenom prstenu i redovito je pogađaju potresi. Godine 2004., u tsunamiju izazvanom potresom u Indijskom oceanu poginulo je 226.000 ljudi u 13 zemalja, od kojih više 120.000 u Indoneziji