Zaokret

Brazil je među zemljama koje su jučer potpisale Marakeški sporazum. Ali nova vlada već će ga za par dana povući

Hina

Reuters

Reuters

»Bolsonarova vlada isključit će se iz Globalnog migracijskog pakta koji je pokrenut u Marakešu, s obzirom da je to neodgovarajući instrument kojim bi se trebalo nositi s problemom«, napisao je na Twitteru Araujo



Budući brazilski ministar vanjskih poslova Ernesto Araujo najavio je u ponedjeljak da će nova brazilska vlada, koja uskoro stupa na dužnost, isključiti Brazil iz UN-ova pakta o migracijama, samo nekoliko sati nakon što je postojeća brazilska vlada prihvatila taj pakt.


»Bolsonarova vlada isključit će se iz Globalnog migracijskog pakta koji je pokrenut u Marakešu, s obzirom da je to neodgovarajući instrument kojim bi se trebalo nositi s problemom«, napisao je na Twitteru Araujo.


»Imigraciju ne treba tretirati kao globalni problem, nego radije sukladno realnosti i suverenitetu svake od zemalja«, dodao je.




Globalni pakt o migraciji usvojen je ranije u ponedjeljak na konferenciji u marokanskom gradu Marakešu, na kojoj su sudjelovala službena izaslanstva iz preko 150 zemalja. Pakt još mora potvrditi Opća skupština Ujedinjenih naroda.


»Iako ga je podržao Brazil i više od 150 zemalja, Globalni kompakt ne omogućava suvereno pravo država da odrede svoju migracijsku politiku«, naveo je budući brazilski šef diplomacije.


U srpnju su 192 zemlje jednoglasno odobrile pakt nakon 18 mjeseci pregovora


Sjedinjene Države uskratile su svoju potporu u prosincu 2017. , a slijedio ih je još jedan broj zemalja.


Pakt postavlja niz ciljeva kako bi se osigurale »sigurne i regularne« migracije, uključujući zaštitu migranata od eksploatacije i kršenja ljudskih prava.


Araujo, skeptik i kada se radi o klimatskim promjenama te antiglobalist, trebao bi u siječnju postati novi brazilski šef diplomacije, kada vlada izabranog krajnje desnog predsjednika Bolsonara stupi na dužnost.