Odšteta

Bosanski Srbin dobiva 255 tisuća maraka nakon što je oslobođen optužbe za genocid

Hina

Reuters

Reuters

Cvetković, bivši pripadnik desetog diverzantskog odreda vojske Republike Srpske, oslobođen je optužbe da je sudjelovao u genocidu u Srebrenici u srpnju 1995., a zbog boravka u pritvoru tužio je BiH

ZAGREB Sud Bosne i Hercegovine naložio je isplatu 255.000 maraka (oko 130.000 eura) Aleksandru Cvetkoviću kao odštetu nakon što je pravomoćno oslobođen optužbe za sudjelovanje u genocidu u Srebrenici 1995. Cvetković, bivši pripadnik desetog diverzantskog odreda vojske Republike Srpske, oslobođen je optužbe da je sudjelovao u genocidu u Srebrenici u srpnju 1995., a zbog boravka u pritvoru tužio je BiH. Prema prvostupanjskoj presudi, Cvetkoviću je BiH dužna isplatiti oko 167.000 maraka zbog nezakonitog uhićenja, a preostali dio novca zbog izgubljene dobiti tijekom boravka u pritvoru otkako ga je 2013. Izrael izručio BiH.

Cvetkovićev branitelj Miloš Sikiraš je rekao da je ovakva presuda očekivana.


Cvetković je uhićen u kolovozu 2010. u Izraelu na temelju međunarodne tjeralice koja je raspisana na zahtjev BiH jer je bio osumnjičen za genocid. Nakon tri godine postupka, pravosuđe u Izraelu donijelo je odluku da ga se izruči BiH.


Cvetkoviću je prošle godine potvrđena pravomoćna oslobađajuća presuda.