Agonija se nastavlja

Boris Johnson nakon današnjeg poniženja: ‘Neću s EU-om pregovarati o novoj odgodi brexita’

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Parlament je usvojio amandman kojim se odgađa glasanje o sporazumu. Tom mjerom je Johnson primoran od Bruxellesa zatražiti odgodu izlaska zakazanog za 31. listopada ako se do tada ne odobri sporazum.



LONDON Britanska oporba pozvala je premijera Borisa Johnsona da poštuje zakon, a on je ponovio da ne želi pregovarati o novoj odgodi brexita pošto su ranije u subotu zastupnici prihvatili amandman kojim odgađaju glasanje o sporazumu što ga je Johnson postigao s EU.


Parlament je s 322 glasova ‘za’ i 306 ‘protiv’ glasao za amandman Olivera Letwina, bivšeg konzervativnog ministra, kojim se odgađa glasanje o Johnsonovom sporazumu.


Tom mjerom je Johnson primoran od Bruxellesa zatražiti odgodu izlaska zakazanog za 31. listopada ako se do tada ne odobri sporazum.




BBC piše kako bi se novo glasanje o premijerovu sporazumu moglo održati u ponedjeljak, ovisno o odluci predsjednika donjeg doma, dok Reuters prenosi kako je Johnson najavio glasanje u utorak.


Johnson je u subotu opet ponovio da neće tražiti novu odgodu.


“Neću s EU-om pregovarati o novoj odgodi, niti me zakon na to tjera”, poručio je parlamentu, piše Reuters.


“Svojim prijateljima i kolegama u EU-u ću reći isto ono što sam govorio svima ostalima u posljednjih 88 dana koliko služim kao premijer: nova odgoda je loša za ovu državu, Europsku uniju i demokraciju”.


Letwinov amandman zahtijeva da se prihvaćanje Johnsonova sporazuma odgodi dok se ne izglasaju sve mjere potrebne da bi se on implementirao.


Iako Johnson vjeruje kako se to može postići do 31. listopada, drugi smatraju da je za to potrebna kratka, “tehnička” odgoda izlaska.


Odgodu je zatražio i čelnik oporbenih laburista Jeremy Corbyn.


“Premijer sada mora postupiti prema zakonu”, rekao je Corbyn, a prenosi agencija dpa.