Paul Manafort

Bivši voditelj Trumpove kampanje osuđen zbog financijskih malverzacija

Hina

Reuters

Reuters



Paul Manafort, bivši voditelj kampanje američkog predsjednika Donalda Trampa, osuđen je u utorak zbog izbjegavanja plaćanja poreza, bankarske prijevare i skrivanje inozemnih bankovnih računa, u osam točaka optužnice od ukupno 18.


Porotnici su nakon gotovo četiri dana rasprave proglasili Manaforta krivim za dvije od devet točki optužnice za bankovne prijevare, svih pet optužnica za porezne prijevare te jednu od četiri optužbe zbog skrivanja inozemnih bankovnih računa. U ostalih deset točaka optužnice porota nije uspjela postići konsenzus.


Manafort je osuđen za dvije najteže bankovne prijevare, kod kojih je za svaku predviđena kazna zatvora do 30 godina.




Tužitelji su optužili Manaforta (69) da je od američkih poreznih vlasti sakrio 16 milijuna dolara koje je zaradio kao politički savjetnik za proruske političare u Ukrajini za financiranje raskošnog načina života, kao i za laganje bankama da bi osigurao 20 milijuna dolara kredita, nakon što se njegov ukrajinski dohodak istopio te je trebao gotovinu.


Manafortov odvjetnik izjavio je nakon suđenja kako je njegov klijent razočaran presudom i razmatra daljnje pravne korake.


Sudac je tužiteljstvu dao vremena do 29. kolovoza da odluči hoće li ponovno ići sa optužbama protiv Manforta u točkama oko kojih porota nije donijela odluku pa zbog toga nije odredio datum izricanja kazne za ostale optužbe.


Suđenje Manafortu, bivšem republikanskom konzultantu, temeljeno je na istrazi specijalnog zastupnika Roberta Muellera o ulozi Rusije u američkim izborima 2016. godine no presuda predstavlja samo djelomičnu pobjedu za Muellera, koji je veliki kritičar američkog predsjednika.


Predsjednik Donald Trump je izjavio je nakon presude kako Manafortova presuda nema veze s njih.


»Osjećam se jako loše zbog Paula Manaforta«, rekao je Trump u utorak navečer. »Nema nikakvih tajnih dogovora s Rusima, nastavljamo lov na vještice«, rekao je Trump.


Manafortova osuda o osam točaka dogodila se istog dana kad je i Trumpov bivši osobni odvjetnik Michael Cohen priznao krivnju te postigao je nagodbu s njujorškim saveznim tužiteljima oko optužbi za financijske nepravilnosti tijekom kampanje, bankovne prevare i neplaćanje poreza.