Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. listopada 2019.
Paul Manafort

Bivši Trumpov pomoćnik na sudu zbog ruskog miješanja u izbore u SAD-u

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 31. srpanj 2018. u 7:54 2018-07-31T07:54:25+02:00

Paul Manafort će u utorak postati prvi bivši Trumpov pomoćnik koji će izaći pred sud zbog bankovnih i poreznih malverzacije po optužbama temeljenim na istrazi ruskog miješanja u američke predsjedničke izbore 2016. godine.

Iako će suđenje biti usredotočeno na financijski kriminal, ono može biti politički štetno uslijed napisa i priloga u medijima o čovjeku koji je Trumpu tri mjeseca vodio kampanju i u lipnju 2016. bio na sastanku s Rusima koji su ponudili inkriminirajuće informacije o Trumpovoj demokratskoj protukandidatkinji Hillary Clinton, što je sada u središtu 14-mjesečne istrage tužitelja Roberta Muellera.

Očekuje se da će tužitelji ukazivati da Manafortova potrošnja na kuće luksuzna odijela i proizvode ne odgovara prihodima koje je objavio na poreznoj kartici, te da je obmanuo zajmodavce kada je posudio na desetke milijuna dolara.

Tužitelji su u ponedjeljak objavili kako namjeravaju dokazati da je Manafort zaradio više od 60 milijuna dolara lobiranje za bivšu prorusku vladu u Ukrajini i da »značajan postotak« tog iznosa nije prijavio.

Njegovi odvjetnici traže da se dokazi Manafortovog lobiranja u Ukrajini isključe iz sudskog procesa tvrdeći da je to ''nevažno« i da će »nepotrebno oduzeti vrijeme''.

Optužbe su vezane za datume prije pet mjeseci 2016. u kojima je Manafort radio za Trumpa, neko vrijeme i kao voditelj kampanje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.