Velika Britanija

Biti “majka” više se ne odnosi isključivo na ženski spol: Transrodni muškarac rodio dijete

P. N.

Photo/Pixabay

Photo/Pixabay

"Mama" više nije termin uvjetovan spolom zbog kojeg se odnosi samo na žene.



Odvjetnik koji zastupa Ministarstvo zdravstva dao je primjedbe na saslušanju na Visokom sudu o tome može li se transrodni muškarac priznati kao “otac” na rodnom listu svoga djeteta.


Čovjek, koji je rođen kao žena i koji se iz pravnih razloga može identificirati samo kao “TT”, zatrudnio je nakon uspješnog tretmana plodnosti, iako je već bio pravno priznat kao muškarac.


“TT” je odveo Opći registar i Vladu na sud nakon što mu je rečeno da ga treba navesti kao majku, a ne kao oca, na rodnom listu djeteta. Ranije u raspravi, vladini odvjetnici naveli su povjerljive dokumente koje su napisali državni službenici, a koji sugerirali da bi “TT” mogao jednostavno biti poznat kao “muška majka”.




Ponovivši te dokumente, Ben Jaffey QC rekao je predsjedniku Odjela za obiteljska pitanja Vrhovnog suda, siru Andrewu McFarlaneu, da “status majke više nije rodno specifičan, a biti majka više nije nužno uvjetovano rodom. Čovjek može biti i, u ovom slučaju “TT” jest, majka. On je odlučio roditi i odgajati dijete s ljubavlju “, prenosi britanski Telegraph.


Njegove komentare je podržao izvor iz Ministarstva unutarnjih poslova, koji je za Telegraph rekao da je prema Aktu o priznavanju spola žena koja je promijenila spol kako bi postala muškarac, “TT” i dalje smatrana djetetovom majkom.


“Promjena spola ne utječe na status osobe kao majke ili oca djeteta”, kazao je izvor. Izvor je naveo da će Vlada razmotriti jesu li potrebne bilo kakve izmjene zakona nakon što se presuda, koja se očekuje od Sir Andrewa u narednim tjednima, donese.


Gospodin Jaffey predložio je da Sir Andrew odluči protiv “TT-a” jer drugi transrodni muškarci koji su rodili djecu “sretno” prihvaćaju termin majka. “U transrodnoj zajednici nije neobično stajalište da se prema transrodnom muškarcu koji je rodio dijete , odnosi kao prema majci djeteta. Prepoznaju složenost situacije “, kazao je za Telegraph.