Razrušena zemlja

Bašar al-Asad procjenjuje trošak obnove Sirije na 400 mlrd. dolara

Hina

REUTERS

REUTERS

Sirijska državna agencija SANA potvrdila je sastanak sirijskog predsjednika i ruskog parlamentarnog izaslanstva



Sirija će trebati 400 milijardi američkih dolara za obnovu nakon više od sedam godina građanskog rata, citirao je u razgovoru za ruske medije sirijskog predsjednika član izaslanstva ruskog parlamenta nakon nedjeljnog posjeta Damasku.


Dimitri Sabljin, zastupnik ruske Dume, za rusku je državnu novinsku agenciju RIA Novosti u nedjelju izjavio kako će prema procjenama predsjednika Asada Sirija trebati 400 milijardi dolara za »obnovu infrastrukture« za koju se očekuje da će trajati od 10 do 15 godina.


Sabljin je predvodio izaslanstvo ruskih parlamentaraca koje se u nedjelju u sirijskoj prijestolnici sastalo s predsjednikom Asadom.




Sirijski predsjednik kazao je prema navodima ruskog dužnosnika da zapadne naftne i plinske kompanije nisu dobrodošle – za razliku od ruskih.


Sirijski državni proračun za fiskalnu 2018. godinu iznosi 3.187 milijardi sirijskih funta (približno 6,19 milijardi dolara).


»Stanje u sirijskom gospodarstvu bitno je pogoršano zbog kontinuiranog sukoba koji je započeo 2011. godine. Aktivnosti su u razdoblju od 2010. do 2017. pale više od 70 posto«, pokazuju CIA-ini osnovni podaci o Siriji.


Sirijska državna agencija SANA potvrdila je sastanak sirijskog predsjednika i ruskog parlamentarnog izaslanstva, napominju ruski mediji, navodeći kao teme sastanka »tripartitni raketni napad, kampanju dezinformacija i laži u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN)«.