Pogubne posljedice

BRITANCI U PANICI: Brexit će ugroziti znanstvena istraživanja. Izlaskom iz EU kočimo napredak

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

"Izazovi pred kojima smo se našli trebaju se rješavati na način koji će biti koristan svima i bolje ćemo ih rješavati zajedničkim snagama", napisali su potpisnici otvorenog pisma upućenog predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru i britanskoj premijerki Theresi May.



LONDON – Trideset pet dobitnika Nobelove nagrade i Fieldsove medalje upozorilo je u ponedjeljak britanske i europske vlasti na posljedice koje brexit može imati na znanstveno istraživanje, tražeći potpisivanje ugovora koji će omogućiti nastavak “najuže suradnje”.


“Izazovi pred kojima smo se našli trebaju se rješavati na način koji će biti koristan svima i bolje ćemo ih rješavati zajedničkim snagama”, napisali su potpisnici otvorenog pisma upućenog predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru i britanskoj premijerki Theresi May.


“Samo ugovor koji će danas i sutra omogućiti najužu moguću suradnju Velike Britanije i EU-a može to osigurati”, ističu znanstvenici među kojima su Francuzi Albert Fert i Claude Cohen – Tannoudji, dobitnici Nobelove nagrade za fiziku za 2007., odnosno 1997. i njemački matematičar Peter Scholze, dobitnik Fieldsove medalje u 2018.




Znanstveni napredak “zahtijeva prekograničnu razmjenu ljudi i ideja kako bi se omogućila brza razmjena znanja i tehnologije”, ističu. “Podizanjem novih zapreka suradnji koči se napredak, na štetu svih nas”, zaključuju.