Zategnuti odnosi

Anketa među Slovencima: Manje od pola ih je za dijalog s Hrvatskom

Hina

Reuters

Reuters

Četiri mjeseca nakon što su arbitri objavili svoju odluku koju Hrvatska odbija zbog kompromitiranosti arbitražnog procesa mišljenje Slovenaca o toj presudi se nije znatnije promijenilo



Manje od polovice Slovenaca podržava nastavak dijaloga s Hrvatskom o otvorenim pitanjima, a većina to uvjetuje pristankom Hrvatske da se razgovara o implementaciji arbitražne presude o granici, pokazuje anketa koju je u ponedjeljak objavilo ljubljansko »Delo«.


Da bi svom premijeru savjetovali da se sastane s hrvatskim kolegom, bez obzira na razlike u gledanju na arbitražni proces i odluku arbitara, odgovorilo je 40 posto ispitanika u anketi na reprezentativnom uzorku 515 punoljetnih državljana, koju je vodeći slovenski list proveo sredinom prošlog tjedna.


Da Ceraru ne bi preporučili sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem »sve dok Hrvatska ne prizna presudu arbitraže«, odgovorilo je 52 posto ispitanih, dok ih se 8 posto nije opredijelilo.




Četiri mjeseca nakon što su arbitri objavili svoju odluku koju Hrvatska odbija zbog kompromitiranosti arbitražnog procesa mišljenje Slovenaca o toj presudi se nije znatnije promijenilo. Tako ih, prema anketi »Dela«, 39 posto smatra kako je arbitražna presuda za Sloveniju dobra, dok ih isto toliko smatra da »nije ni dobra niti loša«.


Samo četvrtina ispitanih zadovoljna je aktivnošću Cerarove vlade na »pripremama za implementaciju« arbitražne presude. To je otprilike i biračka potpora koju trenutno uživa Cerarova koalicijska vlada, a prema navodima vodećeg slovenskog dnevnika i znak da javnost od Cerara očekuje »odlučniju« politiku prema pitanju primjene arbitražne ptresude.


»Delo« navodi da se tehnički razgovori o mogućem susretu Cerara i hrvatskog premijera nastavljaju, ali da oni »dogovaraju, pa odgađaju« taj sastanak zbog velike razlike u stajalištima dviju strana, pa je on i dalje neizvjestan.


Dvojica premijera razgovarala su u drugoj polovici listopada u Bruxellesu tijekom summita lidera EU-a, ali nisu uspjeli dogovoriti uvjete i termin za svoj sljedeći sastanak, ali su se složili za nastavak razgovora na tehničkoj razini.


Slovenski je premijer tom prilikom kazao da je hrvatski premijer Andrej Plenković izbjegao odgovore na konkretne prijedloge koje mu je Cerar dao u pismu o mogućem nastavku dijaloga o graničnom pitanju, u prvom redu na prijedlog o osnivanju zajedničkog povjerenstva za demarkaciju granice, dok je hrvatski premijer naglasio da je poziv Ceraru da posjeti Zagreb i dalje otvoren.


Cerar je u rujnu otkazao dogovoreni zagrebački susret s Plenkovićem nakon govora hrvatskog premijera na zasjedanju Opće skupštine UN-a , u kojem je još jednom odbacio arbitražnu odluku i pred međunarodnim auditorijem prozvao Ljubljanu za kršenje međunarodnog prava.