Preokret

Anketa dnevnika The Independent: Više od polovice Britanaca sada želi ostati u EU

Hina

Reuters

Reuters



Anketa je pokazala da 51 posto Britanaca želi ostati u Europskoj uniji, a 41 posto želi napustiti blok, što je prekoret u odnosu na prošlogodišnji referendum, prema ispitivanju koje je objavio dnevnik The Independent, prenose agencije u nedjelju. 


Anketa BMG obuhvatila je 1508 osoba, a dnevnik je rezultate objavio u subotu na svojem portalu. 


Ta anketa, provedena između 5. i 8. prosinca,  pokazala je dosad najviše glasova za “ostanak” u EU otkako je održan referendum u lipnju 2016.




Provedena je u vrijeme kada Britanija ulazi u drugu fazu pregovora o Brexitu i u kojoj se fokusira na trgovinu, piše agencija Reuters.


Sedam posto ispitanika odgovorilo je “ne znam” na pitanje “Treba li Ujedinjeno Kraljevstvo ostati članica Europske unije ili napustiti Europsku uniju?”, piše agencija dpa.


Na referendumu 2016. godine, 48 posto Britanaca glasalo je za ostanak, a 52 posto za izlazak iz EU zahvaljujući kampanji koju je provodila eurofobna stranka UIKIP i euroskeptici u Konzervativnoj stranci. 


Čelnici 27 zemalja članica odobrili su u petak na summitu u Bruxellesu prelazak u drugu fazu pregovora o Brexitu, što otvara put za razgovore o budućim odnosima. 


Britanska premijerka Theresa May rekla je u petak da je Velika Britanija učinila važan korak naprijed prema ostvarenju glatkog izlaska iz EU-a pošto je EU pristao da pregovori prijeđu u drugu fazu, odnosno da se počne pregovarati o budućim odnosima