Jednoglasna odluka

Američki Kongres izglasao obuku svojih zastupnika protiv seksualnog uznemiravanja

Hina

Republikanski predsjednik Zastupničkog doma Paul Ryan / Reuters

Republikanski predsjednik Zastupničkog doma Paul Ryan / Reuters

Od 2018. svih 435 članova i tisuće djelatnika i stažista koji tamo rade ići će na obuku o uznemiravanju i pravima i odgovornostima u profesionalnom okruženju



WASHINGTON Zastupnici američkog Zastupničkog doma su u srijedu usvojili pokretanje obuke protiv seksualnog uznemiravanja za svoje parlamentarce i njihove suradnike, dok se množe optužbe protiv sadašnjih zastupnika.


Zastupnički dom je jednoglasno usvojio rezoluciju. Od 2018. svih 435 članova i tisuće djelatnika i stažista koji tamo rade ići će na obuku o uznemiravanju i pravima i odgovornostima u profesionalnom okruženju.


»Neprihvatljiva je i sramotna činjenica da neke osobe koje ovdje rade podnose prijeteće ili neprijateljsko okruženje, a došle su ovdje služiti zemlji i svojim idealima. Ne možemo dozvoliti tu vrstu ponašanja«, rekao je republikanski predsjednik Zastupničkog doma Paul Ryan.




 U Senatu, gornjem domu Kongresa, slična rezolucija je usvojena 9. studenoga, također jednoglasno.


To izglasavanje je prva reforma sustava koji se danas smatra zastarjelim i neprijateljskim u odnosu na žrtve uznemiravanja u toj instituciji.


Od 1997. mirnim putem je riješeno 264 prijava između djelatnika u Zastupničkom domu. Nije poznat broj slučajeva seksualnog uznemiravanja. Najstarijeg demokratskog člana Zastupničkog doma, predstavnika Detroita Johna Conyersa (88) nekoliko bivših suradnica je optužilo za seksualna uznemiravanja. On odbija dati ostavku.


U Senatu se demokrat Al Franken ispričao za seksualno uznemiravanje prije nekoliko godina.


Republikanski kandidat u Senatu Roy Moore je suočen s nekoliko optužbi tadašnjih maloljetnica za seksualno uznemiravanje prije nekoliko desetljeća.