Matthew Palmer u Beogradu

Američka poruka Europi: “Neotvaranje pregovora sa S. Makedonijom i Albanijom povijesna pogreška”

Hina

REUTERS

REUTERS



Posebni izaslanik State Departmenta za zapadni Balkan Matthew Palmer ocijenio je u ponedjeljak u Beogradu »povijesnom pogreškom« to što Europska unija nije otvorila pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i naglasio kako SAD podržava integraciju regije u EU.


»To je, po našem mišljenju, povijesna pogreška i loša poruka regiji«, rekao je Palmer nakon razgovora sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.


On je naglasio na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s Vučićem da Sjedinjene Države žele europsku perspektivu za zapadni Balkan i najavio da će SAD učiniti sve kako bi Vijeće EU-a promijenilo svoju odluku prije sljedećeg summita EU-a u svibnju u Zagrebu.




Nakon prošlotjednog posjeta Kosovu Palmer je danas s Vučićem, osim o situaciji u regiji, razgovarao i o uvjetima za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i uključivanju predstavnika srpske zajednice u buduću vladu Kosova poslije nedavnih prijevremenih parlamentarnih izbora.


Vučić je rekao da Beograd i Washington imaju različita stajališta o rješavanju kosovskog pitanja i poručio da je Srbija spremna za kompromis, ali ne i za poniženja.


On je kazao kako vjeruje da će uskoro, »za dva do tri mjeseca«, biti stvoreni uvjeti za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, koji će biti »ozbiljan, odgovoran i voditi kompromisnom rješenju«.


Beograd, ustvrdio je srbijanski predsjednik, nije isticao ekstremne i radikalne zahtjeve niti je tražio nešto što nitko drugi ne može prihvatiti, ali je ponovio kako je nemoguće Srbiju natjerati na nešto što je protivno njezinim nacionalnim interesima.


U tom kontekstu i u namjeri jačanja bilateralnih odnosa sa Sjedinjenim Državama Vučić je pozvao američkog predsjednika Donalda Trumpa da posjeti Srbiju, podsjetivši da nijedan predsjednik SAD-a nije bio u Beogradu od 1980. godine, nakon posjete Jimmyja Cartera.


Vučić smatra da bi Trumpov posjet bio »snažan impuls» za razvoj odnosa dviju država.


Također je rekao kako Srbija neće ulaziti u sukobe sa SAD-om, jer bi time pokazala naivnost i glupost.»Ne pada mi na pamet da takvu politiku vodim. Probleme ćemo znati rješavati na bilateralnoj razini štiteći naše interese i ne podilazeći najvećoj sili svijeta, ali dobro shvaćajući što možemo učiniti«, izjavio je Vučić naglasivši kako »Srbija ima mali manevarski prostor«, ali mora »sačuvati slobodu i vojnu neutralnost«.


Palmer je, odgovarajući na pitanja novinara o sudjelovanju srpskih predstavnika u političkom životu Kosova, rekao kako »postoji prostor da se čuje mnogo različitih glasova«, ali je »važno da se poštuju rezultati demokratskih izbora«.


Vučić je naglasio da je Srpska lista, koju podupire službeni Beograd, osvojila veliku većinu – 95 posto glasova srpske zajednice na Kosovu, i da mora biti u budućoj vladi Kosova jer Prištinu na to obvezuje ustav.


On je ocijenio važnim da »i Albanci na Kosovu vide tko je zaista dobio srpsku podršku«, a ne da se »ponašaju glupo kao mi 80-ih i 90-ih godina, kad smo mi Srbi tražili lojalne Albance a nismo slušali što želi većina Albanca«.