Platinasta obljetnica

70 godina zajedno: On jedini kraljici smije reći sve što misli. I to rječnikom koji sam izabere

Hina

REUTERS

REUTERS

Jedna od tajni ovog vrlo, vrlo dugog braka, činjenica je da je Philip uvijek smatrao da mu je glavna dužnost podupirati kraljicu, da joj pomogne kako god može i zna«, kazao je Reutersu povjesničar Hugo Vickers



Britanska kraljica Elizabeta dodat će u ponedjeljak još jedan rekord svojoj dugog vladavini, proslavu 70. godišnjice braka s princom Philipom.


Britanska prijestolonasljednica, princeza Elizabeta udala se za mornaričkog časnika Philipa Mountbattena u londonskoj Westminsterskoj opatiji 20. studenoga 1947., samo dvije godine nakon završetka Drugog svjetskog rata.


Sedamdeset godina nakon tog raskošnog vjenčanja, kraljica Elizabeta i njezin 96-godišnji suprug proslavit će platinastu godišnjicu braka u obiteljskom krugu u Windsorskom dvorcu. Javnih obilježavanja neće biti.




Princ Philip ima kraljevski ‘pedigre’ i bez Elizabete. Njegov djed po ocu bio je grčki, a po majci danski kralj. Rođen je na Krfu 1921., ali mu je obitelj protjerana iz Grčke dok je bio dijete i smjestila se u Britaniji.


Elizabeti je u 65-godišnjoj vladavini, najdužoj u britanskoj povijesti, bio glavni oslonac. On joj je 1952. priopćio vijest da joj je umro otac i da je postala kraljica.


»Jedna od tajni ovog vrlo, vrlo dugog braka, činjenica je da je Philip uvijek smatrao da mu je glavna dužnost podupirati kraljicu, da joj pomogne kako god može i zna«, kazao je Reutersu povjesničar Hugo Vickers. »On je jedina osoba koja kraljici može izravno reći što misli, i to rječnikom koji sam izabere«.


Budući bračni par prvi se put sreo na vjenčanju Philipove rođakinje, grčke princeze Marine i Elizabetina ujaka, vojvode od Kenta. Buduća kraljica tada je bila još djevojčica.Godinama kasnije počeli su se intenzivnije družiti, a zaruke su objavljene u srpnju 1947. Četiri mjeseca kasnije održano je vjenčanje, a pošto se Britanija još oporavljala od rata, raskošna ceremonija bila je u oštroj suprotnosti s ondašnjom britanskom svakodnevnicom obilježenom nestašicama.

REUTERS


REUTERS



I dok je vjenčanje njezina unuka Williama i Kate Middleton godine 2011. u izravnom televizijskom prijenosu pratilo dvije milijarde ljudi, Elizabetinu svečanost izravno je pratilo samo 200 milijuna radijskih slušatelja, iako je dio vjenčanja snimljen na crno-bijelom filmu.


Iako su kao i svi bračni parovi imali uspona i padova, Elizabeta i Philip uspjeli su izbjeći neprilike kakve su troje od njihovo četvero djece odvele do razvoda brakova. Najpoznatiji među njima je onaj princa Charlesa i princeze Diane.


»On je bio moja snaga i oslonac sve ove godine«, rekla je kraljica Elizabeta u rijetkom osobnom govoru o Philipu prigodom 50. godišnjice braka.Princ Philip, kojem je zadnjih godina narušeno zdravlje, u kolovozu se povukao sa svih javnih dužnosti.

»Bez njega bi kraljica imala težak i usamljen život. On je bio njezina stijena od trenutka stupanja na tron«, kazala je biografkinja kraljevske obitelji Claudia Joseph.


REUTERS


REUTERS