Pred brojnom publikom

Zvuk od kega srhi pasuju: Zvončari osvojili Matulje

Marina Kirigin

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić



Zvuk zvona odjekivao je centrom Matulja kojim je prodefiliralo oko 1.500 zvončara i oko tisuću maškara. Dvadeset i treća po redu Zvončarska smotra, kojom se na sunčanu pusnu subotu obilježio Dan Općine Matulji, ponovno je privukla brojne posjetitelje koji su pristigli pogledati dio tradicije matuljskog kraja i regije na jednom mjestu. Smotru su, nakon defilea maškaranih grupa – Mučićevih maškara, Zijat, sost, tancat i pit, Brgujskih maškara, maškara Dječjeg vrtića Matulji i Vavek parićanih, otvorili Žejanski zvončari, koji su ovog »petog godišnjeg doba« držali ključeve Općine. Nakon njih predstavili su se Lipe i ružne Buše KUD Tena Đakovo, Brežanski zvončari, Sovinjski pusti, Šjime Pregarje, zvončari Korensko – Vlahov Breg, Ćićski zvončari, Zametski, Kukuljanski, Brgujski zvončari, Vrbišćje Šjme, Frlanski zvončari, Grobnički Dondolaši, Koranti Podhelnik Ptuj, Halubajski zvončari, a smotru su zatvorili Munski zvončari u čije ruke naredne godine prelazi ključ Općine Matulji.


– Zadovojni smo kako je pasal pust. Bilo je puno veseleh judi. Bili smo domaćini i imeli dečju zvončarsku smotru. Velo je zadovojstvo va oven kraje imet ključi od Općini – rekao je Žejanski zvončar Saša Doričić pred kojim su još dva događaja – Riječki karneval i pohod po selu.


Uzavrelu atmosferu na matuljskom asfaltu bodrila je publika koja je imala priliku uživati u glazbenom programu i bogatoj gastro ponudi, promociji knjige Primorski pijat uz degustaciju specijaliteta, oslikavanju lica, kao i samoj završnici u šatoru punom dobrih zvončarskih vibracija. Veliku pažnju privukao je Neo Mandić koji je pokazao kako se »delaju zvonci«.




– Najprvo ga rabi skrojit, a onda se tuče. Ča je više tučen to će boje zvonit i lepši zvuk dat. Onda se skovaju klepeti i ručke i montiraju se na zvonac, a za se storit mi rabe tri ure – objasnio je Mandić, zadnji majstor od zvonci u matuljskom kraju. Mandić je rekao kako je do nedavno »zvonci delal« i Tončić od Vlahovega brega, ali i dodao kako posla ima jer je puno mladih zvončara.