Fortica

Zvuk Antonjskog roga danas će najaviti pusne nemotarije u gradu na brege

Andrej Petrak

Svoje pusteve predstavit će svi kastavski pusni odbori Rubeši, Spinčići, Trinajstići i Jurčići. U okviru programa bit će dodijeljene Zlatne broskve za one koji su najviše pokazali tijekom lanjskog pusta, sve one male ljude o kojima ovisi nastavljanje duge kastavske maškarane tradicije



RIJEKA Zvuk Antonjskog roga danas u 17.30 sati na Fortici najavit će ovogodišnje pusne nemotarije u Kastvu. Gradonačelnik Matej Mostarac uručit će ključ grada ovogodišnjem pusnom gradonačelniku Daliboru Rubeši iz Pusnog odbora Rubeši. Svoje pusteve predstavit će svi kastavski pusni odbori Rubeši, Spinčići, Trinajstići i Jurčići. U okviru programa bit će dodijeljene Zlatne broskve za one koji su najviše pokazali tijekom lanjskog pusta, sve one male ljude, rekao je Branko Kukurin, o kojima ovisi nastavljanje duge kastavske maškarane tradicije. Gosti programa bit će slovenski Škoromati i Topolc te Meštar Toni s kraljicom Riječkog karnevala. Nastupit će Spinčićeva muzika, a članovi udruge Belica spremat će kuhano vino. U slučaju kiše, program će preseliti pod Ložu.


Još uvijek aktualni gradonačelnik Kastva Matej Mostarac našalio se da je još dugo i izdržao na toj funkciji, kakvih pola godine, ali s radošću će, kaže, predati vlast Daliboru Rubeši i njegovom pusnom odboru Rubeši, kojem je ove godine, prema kastavskom pusnom statutu, pripalo da sljedećih nešto malo manje od mjesec dana vodi i ravna svim pusnim nemotarijama.


Eko Smetlić


– U nemotarijama, zabavama i feštama Dalibor će se snaći puno bolje od mene! Ove godine dodatno smo novim programima ojačali pusna događanja u Kastvu. Nadam se da će se ljudi moći još više proveseliti pa da odbacimo zimu i uđemo u proljeće. Pozivam sve da u što većem broju prisustvuju događanjima koje će organizirati naši pusni odbori, Turistička zajednica i ostali organizatori, rekao je Matej Mostarac.




Budući pusni gradonačelnik Dalibor Rubeša najavio je da će pusni odbor Rubeši svog pusta nazvati Eko Smetlić. Zašto? Jasno, zato da se uhvati u koštac s paprenim računima Čistoće za zbrinjavanje otpada.


– Odlučili smo po sele pobirat i razvrstavat otpad. Računi Čistoće sve su veći, a naši inženjeri osmislili su sustav koji će koštati nula kuna. Kako i što, dođite i vidite na Antonju u Kastvu, rekao je Dalibor Rubeša.


Pusta Bulina predstavit će Pusni odbor Spinčići.


– Izradit ćemo mobilni jog koji ćemo seliti ne samo po Spinčićima, već i po okolnim selima i Europi. Svake nedjelje održavat ćemo seminare, na koje će važni predavači doći objašnjavati što i kako s boćom i bulinom, rekla je Sanja Pešćica.


Vlado Vukušić u ime Pusnog odbora Trinajstići najavio je jubilarnu, 20. Ribarsku feštu pul Trinajstić, što će biti održana 10. veljače.


– Pred 20 let počeli smo s ribarskom feštom na kontinentu. Tih godina zamrle su ribarske fešte na moru, a mi smo odlučili pokazati kako se radi fešta na 250 metara nadmorske visine. Pozivamo sve ljude koji vole pust da dođu kod nas u Trinajstiće, dočekat će ih i ribice, i vino i muzika, rekao je Vlado Vukušić.


Slobodan Sinkopinčić


Kad se s Tomom Horvatinčićem već nije u koštac mogla uhvatiti pravna država, učinit će Pusni odbor Trinajstići, koji će objesiti pusta Slobodana Sinkopinčića. Jurčići oduvijek predvode u Kastvu po svemu i svačemu pa su tako ovog pusta naumili svoje penziće i djecu naučiti kako glasati preko interneta.


Pusta su, stoga, prigodno nazvali Kompić, rekla je Sandra Srdoč.


Miroslav Krpan iz AK Ri autosport najavio je deveto izdanje Rallyja maškaranih oktanaca Halubje-Liburnija, što će u subotu u 10.30 sati zastati u centru Kastva. Puknuti oktanci i ove će godine po dobro poznatoj ruti povezati dva grada i dvije općine, Viškovo, Kastav, Matulje i Opatiju, a očekuje se sudjelovanje tridesetak maškaranih vozila sa stotinjak sudionika iz Hrvatske, Slovenije i Italije.



Pusni tanci vraćaju se u Kastav zahvaljujući organizatoru Olegu Medici i njegovu Maškaranom centru Kastav, smještenom u velikom šatoru kod školske sportske dvorane, koji će, po najavama, biti jedan od epicentara maškaranih tanci na zapadu riječkog prigrada.


– Pokrenuli smo veli maškarani projekt i ovo leto u Kastvu će biti najbolje maškare u Hrvatskoj, s najboljim domaćim izvođačima. Nastupat će Koktelsi, Mauro Staraj & La Banda, Edi Maružin i Banditi, Brevis band, Decibeli… Bit će to najveseliji tanci na širem području, najavio je Oleg Medica.Pusni tanci održavat će se svake subote, sve do 3. veljače, a već ove subote nastupit će Koktelsi, Brevis Band i Decibeli.


Direktorica TZ-a Kastva Dolores Kukurin najavila je da će Kastavci ove godine dočekati četiri zvončarske grupe: Halubajske zvončare, Grobničke dondolaše, Frlanske i Mučićeve zvončare, a bit će održane i dvije tradicijske radionice u Idičinoj peknjici, posvećene spremanju slastica i izradi rožica za zvončarske krabujosnice.


Posebnom ponudom u programu Pusta va Kastve uključili su se i kastavski ugostitelji, u čijim će se objektima tijekom pusta održavati i izložbe dječjih radova skupina Dječjeg vrtića »Vladimir Nazor« Kastav, posvećene pusnim običajima. Prva takva izložba, naslovljena »Zvončar«, djece što pohađaju podružnicu »Halugica« u Spinčićima, otvorena je jučer u Guitar caffeu.