Obnova

Županija i Općina Fužine otvaraju centar za mlade u školi u Vratima

Tihana Tomičić

Škola u Vratima ne radi već deset godina i prilično je dotrajala. Za obnovu je osigurano 140.000 kuna i ideja je u nju smjestiti društvo Naša djeca i druge udruge mladih



RIJEKA Županija primorsko-goranska obnovit će zajedno s Općinom Fužine staru školu u Vratima koja ne radi već deset godina i poprilično je dotrajala, a namjera Županije je da se centar za mlade kakav je u Lovranu napravi i za područje Gorskog kotara. Stoga će izdvojiti 140.000 kuna za obnovu zgrade škole kako bi u njoj moglo djelovati Društvo Naša djeca i niz drugih udruga i organizacija mladih – izvijestila je na redovitom press kolegiju zamjenica župana Marina Medarić.


Komentirala je i poplavu u Klani, nastalu nakon što je u osam sati palo 204 litre kiše po četvornom metru, rekavši da je situacija sada već ipak puno bolja te da je u tijeku sanacija štete. Od jutra su na terenu bile službe koje popisuju štete koje su većim dijelom nastale u općinskim ustanovama, vatrogasnom domu i kinu, a poplavili su i podrumi.


Medarić je izvijestila da je Primorsko-goranska županija u proračunu osigurala 25.000 kuna za vozilo koje će se kupiti KD-u Komunalac iz Vrbovskog zajedno s Gradom Vrbovskim za žene iz udruge koje će pomagati udaljenim mjestima i starijim građanima. Kako je Županija osnivač domova za starije, osim institucijske skrbi u domovima dužna je o starijim građanima brinuti i kroz vaninstitucijsku skrb koja uključuje brigu o starijima i dostavu obroka.


– Isto to pokušavamo na otocima i Gorskom kotaru, ali znamo da postoji puno malih sela u kojima živi po nekoliko stanovnika i upravo zato se nabavlja vozilo kojim će se starijima pomagati tijekom zime u izoliranim selima. Nedavno je to napravljeno s Gradom Delnicama, a sada je na redu Vrbovsko – rekla je Medarić.Dječja pravobraniteljica uputila je poziv za pomoć obitelji s djetetom s područja Bakra u kojem je oboje roditelja slijepo, a na koji se Županija odmah odazvala, kazala je zamjenica Medarić. Naime, postojala je opasnost da se dijete oduzme roditeljima jer nisu u mogućnosti brinuti o njemu pa je Županija s Gradom Bakrom i državom uskočila u pomoć, izdvojivši 20.000 kuna kojim će se financirati osobu koja će brinuti o djetetu dok se ne osamostali.

Na kraju, zamjenica župana izvijestila je da Primorsko-goranska županija kroz svojih šest zdravstvenih ustanova specijalizira oko 50 mladih liječnika i za to godišnje izdvaja oko osam milijuna kuna.


– Prošle godine u srpnju ministar Nakić donio je poseban pravilnik kojim se troškovi usavršavanja spuštaju s realnih 600.000, koliko specijalizant košta ustanovu, na 40.000 kuna, time su ustanove bile prisiljene sklopiti aneks ugovora sa specijalizantima i cijenu drastično spustiti.


Tako je dovedena u pitanje financijska stabilnost u idućih pet godina pa je udruga poslodavaca tu odluku tužila Ustavnom sudu. U srpnju ove godine, odlukom Ustavnog suda sporne odredbe Pravilnika o specijalističkom usavršavanju doktora medicine su ukinute te taj iznos za Županiju i dalje iznosi osam milijuna kuna – objasnila je Marina Medarić.