Školska shema

Znate li koliko voća mjesečno u školi pojedu riječki osnovci?

Ingrid Šestan Kučić

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević



RIJEKA – Riječki osnovci mjesečno u školi popiju 2.800 litara mlijeka i pojedu 4.250 kilograma voća koje im na školska vrata stiže putem projekta Školska shema. Grad Rijeka se, kažu u Odjelu gradske uprave za odgoj i školstvo, i ove godine kao osnivač osnovnih škola prijavio na Javni poziv i u ime svojih škola iskazao interes za sudjelovanje u Školskoj shemi.


– Prema prikupljenim podacima iz riječkih škola ove školske godine 19 škola iskazalo je interes za uključenje u Školsku shemu. Od toga njih 17 je za voće, a njih 16 za mlijeko i mliječne proizvode.


U okviru Školske sheme voće, mlijeko i mliječni proizvodi nude se učenicima kao zaseban obrok, neovisno od obroka u okviru školske prehrane, i to kontinuirano u nastavne dane tijekom školske godine. Voće će se nuditi svim učenicima u osnovnim školama, a mlijeko i mliječni proizvodi učenicima od 1. do 4. razreda osnovnih škola, kažu u Odjelu.




Školska shema projekt je EU-a koji ima cilj podignutii svijest o značaju zdrave prehrane kod školske djece s ciljem povećanja unosa svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda u svakodnevnoj prehrani učenika.


Za školsku godinu 2019./2020. predviđeno je 145 milijuna eura za voće i povrće te 105 milijuna eura za mlijeko i mliječne proizvode koji će se podijeliti milijunima školaraca diljem EU-a, od čega je hrvatskim školama dostupno 2 i pol milijuna eura.


Projektom Školska shema se želi osnažiti razvoj djece i poticati zdrave prehrambene navike, a da je ovakav projekt nužan, pokazuju i poražavajuće brojke, jer čak 66 posto školaraca ne jede voće svaki dan, dok njih 76 posto ne konzumira povrće svaki dan.


Kroz Školsku shemu učenici tjedno dobivaju 100 do 150 grama voća ili povrća te mlijeko, jogurt, vrhnje i slične proizvode 0,15 do 0,25 litara po djetetu tjedno. Voće i povrće isporučivat će se i raspodjeljivati najmanje jednom tjedno tijekom cijele školske godine, a mlijeko i mliječni proizvodi jednom tjedno najmanje 12 tjedana u nastavne dane, u skladu sa školskim kalendarom.


Uz mlijeko i mliječne proizvode prihvatljivi proizvodi Školske sheme su marelice, trešnje, breskve, nektarine, šljive, jabuke, kruške, dunje, bobičasto voće, agrumi, mrkva, repa, cikla, crni korijen, celer, rotkve i ostalo jestivo korijenje te rajčica.