Festival znanosti

Znanost se otkriva od malih nogu: Otvoreni dan privukao posjetitelje svih uzrasta

Ingrid Šestan Kučić

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić

Nekoliko stotina učenika iz nekoliko desetaka različitih škola protutnjalo je sveučilišnom zgradom sudjelujući u danu otvorenih vrata odjela za biotehnologiju, informatiku i matematiku koji su učenicima i predškolcima ponudili čak pedeset različitih događanja



RIJEKA Kakvu tajnu kriju boje za kosu i kako one omogućuju transformaciju iz crne boje kose u crvenu ili plavu? Zašto je prozorsko staklo prozirno, dok staklene boce mogu biti zelene ili smeđe boje ili pak kako mušice uče, spavaju i pamte – samo je dio onoga što se jučer moglo vidjeti u zgradi Sveučilišnih odjela u Kampusu. Nekoliko stotina učenika iz par desetaka različitih škola protutnjalo je jučer tom zgradom kako bi sudjelovalo u danu otvorenih vrata odjela za biotehnologiju, informatiku i matematiku, a sva tri odjela ukupno su ponudila pedeset različitih događanja. Predavanja i radionice nisu bili namijenjeni samo učenicima različitih uzrasta, već i predškolcima koji su mogli sudjelovati u igraonici i otkriti jednostavne fizikalno-kemijske pojave i zakone na njima razumljiv i prikladan način, a za sudjelovanje u igraonici i prva znanstvena saznanja bili su nagrađeni pohvalnicama.


Popularni sadržaji


Otvoreni dan triju odjela održan je u sklopu Festivala znanosti čija je ovogodišnja tema »Znanost i umjetnost«, a prema riječima prof. dr. Sandre Kraljević Pavelić, dio jučerašnjih sadržaja bio je otvoren i za sve građane koji su imali priliku zaviriti u laboratorije i poslušati kratka znanstvena izlaganja.


– Pripremili smo popularne sadržaje za sve uzraste, od igraonice za vrtiće pa do otvorenih vrata znanstveno istraživačkih laboratorija za građane. Posjetitelji se mogu upoznati i s mikroskopom i tehnikom mikroskopiranja. Pod različitim povećanjima mogu promatrati čitav niz preparata kao što su hrana, životinje, bakterije ili vlastite stanice, istaknula je prof. dr. Kraljević Pavelić.




U nizu radionica u kojima su jučer mogli sudjelovati učenici bila je i radionica bojenja tkanina, a bojilo se biljkama što se osnovce prilično dojmilo, jer kako je kazala učenica Osnovne waldorfske škole, Laura Haramija, radionica bojenja je fora.


– Bojili smo tkanine borovnicama, ciklom i kurkumom. Sviđa mi se, a i sam je Kampus lijep, kazala je Laura.


Bojenje tkanina


Kako obojiti tkanine prirodnim bojama učenicima je demonstrirala studentica pete godine Marina Ožbolt koja je radionicu koju je vodila ocijenila jednostavnom, ali efektnom te je istaknula da su učenici jako zainteresirani. U svom krstarenju Odjelom za biotehnologiju školarci su mogli otkriti da su danas i molekule on-line, a riječ je o prikazu pristupa koji omogućava proračun molekulske strukture koja će biti najzastupljenija u kemijskoj sintezi upotrebom računala, računalnih programa i baza podataka.


Ništa manje aktivnosti nije vladalo ni na Odjelu za informatiku te Odjelu za matematiku. Tu su se mogli razgledati šesteronožni robot hodač STEMI ili pak Samsungov laboratorij, a za učenike trećih razreda održano je i Tetragon natjecanje, a nagrada za razredni odjel pobjedničke ekipe bio je posjet Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi.


– Riječ je o natjecanju koje objedinjuje znanstvena područja sva tri odjela, kao i fiziku. Učenici su pokazali veliki interes ne samo za natjecanje već i za druge aktivnosti koje nudimo, a nisu se odazvale samo riječke škole, već su došli i učenici iz Karlovca i okolice Rijeke, kazala je studentica Odjela za matematiku Ana Vrcelj.


U Kampusu se jučer moglo ovladati i tehnikom origamija, ali moglo se i naučiti kako glazba utječe na mozak i sudjelovati u šahovskom turniru.