One su dio grada

Značajne žene Rijeke i okolice: One su ostavile trag u 19. i 20 stoljeću

Mirjana Grce

Knjiga o 53 žene Rijeke i okolice 19. i 20. stoljeća predstavljena u Gradskoj vijećnici / Foto Ivica TOMIĆ

Knjiga o 53 žene Rijeke i okolice 19. i 20. stoljeća predstavljena u Gradskoj vijećnici / Foto Ivica TOMIĆ

Riječ je o vrijednoj knjizi povjesničarke umjetnosti Daine Glavočić, nastale na poticaj Centra za participaciju žena u društvenom životu, s ciljem valorizacije njihova djelovanja



RIJEKA – Vrijedna, izuzetna knjiga povjesničarke umjetnosti Daine Glavočić »Značajne žene Rijeke i okolice 19. i 20. stoljeća«, u kojoj su sažete biografije i djelovanje više od 50 žena, predstavljena je jučer u Vijećnici Grada Rijeke. Nastajanje knjige potaknuo je Centar za participaciju žena u društvenom životu – Rijeka, Centar je i nakladnik zahvaljujući sredstvima PGŽ-a i Grada Rijeke, uredila ju je Daina Glavočić, a uz urednicu koja je autorica glavnine tekstova o pojedinim znamenitim Riječankama tekstove potpisuju Irvin Lukežić, Marko Medved i Igor Žic.


– Ovom smo knjigom željeli potaknuti da se valorizira i učini vidljivim djelovanje žena, dati prilog izgradnji društva zaštićenih ljudskih prava. Sada je ova knjiga mali korak, ali je važna za budućnost. Ona je naš doprinos odavanju priznanja ženama koje su uzor i inspiracija, i trebala bi biti poticaj svim ženama. U njoj je riječ o ženama koje su značajno pridonijele opismenjavanju, obrazovanju, socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti, zaštiti kulturne i povijesne baštine, znanosti, književnosti, razvoju industrije i politici – rekla je otvarajući skup Antonija Pintar, predsjednica Centra za participaciju žena u društvenom životu poručivši da je dio prihoda od prodaje knjige namijenjen Humanitarnoj udruzi »Riječko srce« za dječju onkologiju.



O knjizi i ženama u povijesti Rijeke govorili su Zlatko Moranjak te Igor Žic koji je izdvojio da ona više otvara pitanja nego što daje odgovore te je izrazio nadu da će sve koji se bave riječkom poviješću knjiga natjerati da razmisle o ženama u toj povijesti.




– Ova publikacija podsjeća nas na 53 žene kojih više nema, govori o tome kako su živjele, što su radile i ostvarile, podsjeća nas na sve što su postigle, izdvojila je, među ostalim, Glavočić rekavši da ova publikacija mnogima može biti početak za istraživanje.



Pozdravljajući skup gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel izdvojio je da je riječ o knjizi o ženama koje su ostavile traga, da je knjiga izuzetno vrijedna i inspirativna, a da je njezino izdavanje važno za cijelu zajednicu. Primijetio je da Rijeka ima možda dvije ili tri ulice ili trga koji nose imena žena, i da bi ova publikacija nadležnom Odboru u tom smislu mogla biti poticajna. Gradonačelnikovim čestitkama izdavaču i autorici pridružila se Dragica Marač, pročelnica županijskog Odjela za socijalnu politiku i mlade.


– Iako je pomalo neshvatljivo da u 21. stoljeću govorimo o potrebi vrednovanja rada žena i njihova utjecaja u društvenom životu, vjerujem da će ova knjiga i sve aktivnosti koje poduzima Centar za participaciju žena u društvenom životu pomoći da se na tom polju stvari promijene na bolje – poručio je gradonačelnik Obersnel.