Kao u 'Maratoncima'

Živi zid o bizarnoj svađi za mandat preminule vijećnice: ‘Jasno je tko iza svega stoji…’

Damir Cupać

Tihomir Čordašev, pokojna Mirjana Jukić i Antonio Dražović

Tihomir Čordašev, pokojna Mirjana Jukić i Antonio Dražović

Dogovor se ne može postići, a u tom slučaju vjerojatno će se izabrati sljedeći kandidat s liste, a to je kandidat Akcije mladih. To pojašnjava tko iza svega stoji i kakve su mu namjere, naglasio je Dražović



RIJEKA Koordinator Živog zida za Primorsko-goransku županiju Antonio Dražović danas u Rijeci osvrnuo se na krizu u riječkom Gradskom vijeću u vezi s mandatom zamjene za preminulu vijećnicu Živog zida Mirjanu Jukić.


– Došlo je do problema u komunikaciji s Akcijom mladih. Prema koalicijskom ugovoru taj mandat pripada Živom zidu, ali koalicijski partner Alternativa nam ne želi dati suglasnost. Dodatni problem je i to što je Akcija mladih podržala Mislava Kolakušića, a mi ga ne podržavamo.


Dogovora nema


Dogovor se ne može postići, a u tom slučaju vjerojatno će se izabrati sljedeći kandidat s liste, a to je kandidat Akcije mladih. To pojašnjava tko iza svega stoji i kakve su mu namjere, naglasio je Dražović.




Podsjetimo, danas smo objavili priču o bizarnoj svađi oko mandata preminule gradske vijećnice Živog zida Mirjane Jukić.


Riječko Gradsko vijeće broji 37 članova, ali već nekoliko proteklih sjednica brojno stanje je smanjeno za jednog člana zbog toga što u gradski parlament nije ušla zamjena nakon što je preminula Mirjana Jukić.


Budući da je u nekoliko navrata predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat na početku zasjedanja naglašavao da nije dobio prijedlog o zamjeni koalicije Akcija mladih-Živi zid-Snaga-Alternativa, pokušali smo odgonetnuti kako je to moguće. Tim više što nitko od vijećnika Akcije mladih ili Živog zida nije izašao za govornicu i pojasnio o čemu se radi.


Upleli Ministarstvo uprave


Ali u isto vrijeme je gradski vijećnik Akcije mladih i bivši predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Čordašev zatražio od Ministarstva uprave nadzor zakonitosti rada Gradskog vijeća, odnosno zakonitost sjednice u veljači ove godine i poništenje svih odluka budući da nije imenovana zamjena za preminulu vijećnicu Živog zida.


A kada se razgrne sva sila članaka i stavaka jasno je da je bit cijele priče da Akcija mladih želi da im pripadne zamjena za preminulu vijećnicu Živog zida te bi na taj način imali tri vijećnika u gradskom parlamentu.


Gradski vijećnik Tihomir Čordašev navodi da je, što se tiče zamjene Mirjane Jukić, Akcija mladih Gradskom vijeću dostavila koalicijski sporazum sa Živim zidom.


– Uputili smo na članak 9. kojim su uređeni naši odnosi u slučaju zamjene vijećnika. U njemu je navedeno: »Člana predstavničkog tijela izabranog na kandidacijskoj listi zamjenjuje neizabrani kandidat s iste liste s koje je izabran i član kojem je mandat prestao ili mu miruje, a određuje ga politička stranka iz čijih redova je član kojem je mandat prestao ili miruje«.


Apetiti očito porasli


Od strane kolege Poropata Gradsko vijeće je više puta obaviješteno da suglasnosti za imenovanje zamjenika nisu dostavljene. Zakon o lokalnim izborima vrlo je nedvosmilsen što se mora učiniti u situaciji kad ne postoje suglasnosti niti je postignut dogovor. No unatoč jasnim i preciznim zakonskim odredbama Poropat svjesno i uporno zloupotrebljava ovlasti zbog čega je i zatražena zaštita zakonitosti od Ministarstva uprave, pojašnjava Čordašev.


On citira Zakon o lokalnim izborima koji u članku 81. st. 3. kaže: »Člana predstavničkog tijela izabranog na kandidacijskoj listi dviju ili više političkih stranaka zamjenjuje neizabrani kandidat s iste liste s koje je izabran i član kojem je mandat prestao ili mu miruje, a određuju ga političke stranke sukladno sporazumu, odnosno ako sporazum nije zaključen, određuju ga dogovorno, a ako ne postignu dogovor, zamjenjuje ga prvi sljedeći neizabrani kandidat s liste. O sklopljenom sporazumu kao i postignutom dogovoru političke stranke dužne su obavijestiti nadležno upravno tijelo jedinice«.


Gledajući po poštenju i moralno jasno je da bi taj mandat trebao pripasti Živom zidu, ali sada je i jasno zbog čega nitko već dvije sjednice ne želi izaći za govornicu pa pojasniti o čemu je ovdje riječ. Nekako je teško uvjeriti bilo koga da je u ovom slučaju Akcija mladih principijelna i da je fer da joj pripadne zamjena za mandat preminule vijećnice Živog zida. Očito je da će se morati sačekati pravorijek Ministarstva uprave jer su apetiti Akcije mladih očito porasli kada je riječ o broju vijećnika na koje računaju u gradskom parlamentu.