Župan okupio stranke

Živi zid bi referendum protiv LNG-a, većini to nema smisla: ‘Već smo se izjasnili protiv’

Tihana Tomičić

Foto Silvano Ježina

Foto Silvano Ježina

Većina se međutim složila da referendum ne bi imao smisla ako je već donesena jednoglasna odluka svih političkih opcija u Županijskoj skupštini



RIJEKA Kako je i obećao prije nekoliko mjeseci kad su se vodile oštre političke borbe oko proračuna, župan Zlatko Komadina sa suradnicima održao je sastanak s predstavnicima političkih stranka zastupljenih u Županijskoj skupštini. I kako je kazao, to je praksa koju će pokušati održavati barem svaka tri mjeseca.


Župan je predstavnike stranaka upoznao s planovima za 2019. godinu, dok je pročelnik za proračun, financije i javnu nabavu Krešimir Parat izvijestio o financijskim okvirima županijskog proračuna. Kako je rekao, Županija je ostvarila pozitivan rezultat kada su prihodi u pitanju.


Dio tih sredstava je namjenski raspoređen, a dio je rezerviran postojećim ugovorima. Parat je podsjetio da je Fond izravnanja na području PGŽ-a u iznosu od 0,6 posto, što je među najmanjim iznosima u Hrvatskoj.




Predstavnik Živog zida Antonio Dražović postavio je pitanje mogućnosti raspisivanja referenduma protiv izgradnje plutajućeg LNG terminala u Omišlju. Većina se međutim složila da referendum ne bi imao smisla ako je već donesena jednoglasna odluka svih političkih opcija u Županijskoj skupštini.


Sudionike sastanka zanimale su informacije vezane za stanje u 3. maju, te pitanje Marišćine. Župan je izvijestio o zaključcima sastanka s radnicima 3. maja koji su najavili da do 23.veljače očekuju deblokadu računa riječkog škvera jer će u protivnom biti spremni i na različite akcije, pa i građanski neposluh.


Vezano za CZGO Marišćina, župan je najavio sastanak s gradonačelnicima i općinskim načelnicima te direktorima komunalnih društava na temu obveza gradova i općina u gospodarenju otpadom.



Na sastanku su sudjelovali predstavnici HDZ-a, HSS-a, Živog zida, PGS-a, IDS-a, SDP-a i Akcije mladih te zamjenici župana Marina Medarić i Petar Mamula kao i pročelnici Goran Petrc, Krešimir Parat i Branka Ivandić, te tajnik Županije Davor Mihelčić.


U oporbenom HDZ-u su zadovoljni sastankom, kažu kako je razgovor bio konstruktivan i pozdravljaju ovakvu praksu.