Povećana sigurnost

Završena sanacija rotora u Saršonima: Posebna pažnja posvećena putnicima busa i pješacima

Biljana Savić

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Napravljeni su nogostupi i pješački prijelazi na svim privozima, uređena su autobusna ugibališta i stajališta, a brzina prolaska vozila kroz raskrižje je smanjena. Vrijednost investicije 1,8 milijuna kuna



VIŠKOVO Središte naselja Saršoni u Općini Viškovo zasjalo je u novom ruhu nakon što su završili radovi na sanaciji raskrižja i uređenju javnih površina centra naselja. Naime, krajem prošle godine započela je sanacija raskrižja koje je sukladno prometnoj studiji koja je za potrebe sagledavanja prometa izrađena tijekom 2017.godine ocijenjeno kao raskrižje koje je potrebno sanirati.


– Cilj sanacije je povećanja sigurnosti u prometu za sve sudionike u prometu, a posebna pažnja je posvećena pješacima i putnicima u javnom gradskom prijevozu za koje su napravljeni nogostupi i pješački prijelazi na svim privozima, uređena su autobusna ugibališta i stajališta, a brzina prolaska vozila kroz raskrižje je smanjena. Kad govorimo o vozilima i za njih je raskrižje sada sigurnije, jer je riješeno pitanje oborinske odvodnje, rasvjete raskrižja i preglednosti. Posebna pažnja je posvećena za osobe sa invaliditetom i poteškoćama u kretanju uza koje su izvedena rampe, taktilne površine te parkirališna mjesta. Raskrižje je hortikulturno uređeno, na način da je u njegovo središte postavljena simbolična šterna, jedan o zaštitnih znakova Općine Viškovo, kojoj je posvećena i manifestacija Šterne izvror-života.


Cijelo raskrižje je asfaltirano, a ova najzahtjevnija faza, u kojoj je promet kroz raskrižje bio djelomično i zatvoren, izvedena je bez većih zastoja, za što je svakako potrebno pohvaliti sve sudionike u prometu koji su se pridržavali privremene prometne regulacije, kaže Sanjin Vranković, voditelj Odsjeka za urbanizam, komunalni sustav i ekologoju Općine Viškovo i naglašava da ova investicija uključuje i saniranje oborinske odvodnje na ulazu u Saršone iz smjera Rijeke.


Radove su zajednički financirali Županijska uprava za ceste Primorsko-goranske županije i Općina Viškovo, a ukupna vrijednost investicije iznosi oko 1,8 milijuna kuna s uključenim PDV-om. Radove na sanaciji raskrižja izvela je tvrtka L.E.-M.I.L. d.o.o. iz Ozlja, a radove na holtikulturnom uređenju kružnog raskrižja i javnih površina centra mjesta komunalno društvo Viškovo d.o.o.. Usporedo sa sanacijom raskrižja uređena je i javna površina uz kružno raskrižje, prostor uz staru školu Saršoni. Radovima je formiran manji trg, a uređeno je i dječje igralište te je cijela javna površina holtikulturno uređena. Na toj se lokaciji očekuje postava nove urbane opreme, a na trgu će biti postavljen i spomenik borcima NOB-a i žrtvama fašizma koji se prije nalazio u središtu raskrižja. Ove radove izvela je tvrtka Marčić Gradnja iz Viškova a vrijednost investicije iznosi oko 600.000 kuna s PDV-om.