Grad na brege

Zatulit će Antonjski rog: S veselim maškaranim zabavama kreće i Kastavština

Slavica Kleva

S današnje pressice

S današnje pressice



KASTAV Nedam ključ! Još ne.., uzviknuo je gradonačelnik Kastva Matej Mostarac u Idičinoj peknjici, gdje je zajedno s predstavnicima pusnih odbora najavio maškarano ludilo koje će i u zapadnom dijelu primorskog kraja trajati punih pet tjedana.


– Još do petka poslijepodne bit ću gradonačelnik, a onda na zasluženi odmor. Svima želim veselo, pusno vrijeme, da se barem na trenutak zaborave problemi, a vama svima hvala na organizaciji sadržajnih i prije svega karnevalskih programa koji imaju humanitarni karakter, kazao je Mostarac.



– Točno u 17.15 u petak će na Fortici zatrubiti Antonjski rog i tim činom označena svečana primopredaja ključa Grada Pusnom gradonačelniku ili gradonačelnici, gdje će se predstaviti svi pusni odbori, kazao je predsjednik Turističke zajednice Kastva Saša Brusic time najavivši pregršt događaja.




Već u subotu dočekujemo 11. Rally maškaranih oktanaca od Halubja do Liburnije, dodao je Brusić.


Dalibor Rubeša ispred pusnog odbora Rubeši otkrio je da su otvorili “češkaonicu” u Rubešima, pusta su nazvali “Pizdolizac”, a kako ćemo se češkati, vidit ćemo. Živio Pust, dodao je.



Sanja Pešćica, predstavnica pusnog odbora Spinčići najavila je pusta “Spinčo merikanca” jer je upravo on tražio da se vrati balinjerada, a možda će dat i riječku Kraljicu karnevala, zagonentno je rekla Sanja, s obzirom da je istodobno i kandidatkinja za kraljicu Riječkog karnevala.


U ime pusnog odbora Trinajstići Zoran Ravnić najavio je ribarsku feštu 22. veljače, pa kako smo mi, veli, ekološki osvješteno selo, ali smo i daleko i rabimo kurijeru koja nam je u zadnje vreme jako razrjeđena, pa u skladu s tim aktualnim stanjem naš pust će biti “Trolejko”.


Obesit ćemo ga na Pepelnicu, obećao je Ravnić.


Roland Poropat ispred pusnog odbora Jurčići pridružio se obilježavanju Europske prijestolnice kulture. Mi smo vela prestolnica, pa da ne bude zabune i Jurčići su vela prestolnica pa je naš pust “Jepko”. Pazite, rekal sam “p” kao Pula…., kazao je Poropat.



I Miroslav Krpan u ime 11. Rallyja osvrnuo se na dosadašnje zajedničke provode maškaranim oktancima od Halubja do Librinije, najavivši da su u Kastvu u subotu oko 10.30 sati, a što se tiče vremenskih prilka, kazao je, ni do sada nam to nije predstavljalo problem,”.


Oleg Medica kao glavni organizator mašakarnih tanci u šatoru kazao je da će biti puno dobre zabave, obećao zanimljivosti, među kojima je istaknuo i jedno pravo vjenčanje koje će se održati u šatoru sredinom veljače.


Prošle godine u šatoru smo slavili zaruke, ove godine vjenčanje, najavio je Medica tek spomenuvši zabave uz Koktels band, Grupu Decibeli i Reaktivu band, Mauro Staraj& La Banda,Grooversi band… A bit će još mnogo zvučnih imena…


– Sve maškarane ludosti pratimo u korak, pušemo u rog, dižemo mićega Pusta, pobirat ćemo jaja, a bit će i maškarani tanci u šatoru. Bit ćemo i na Dječjoj karnevalskoj povorci u Opatiji, a maske? E, to vam nećemo otkriti, kazala je u ime kastavskog Dječjeg vrtića Marina Margheti.