25. godina Oluje

Zajedno u ratu, zajedno u miru: Prvonagrađeni logotip učenice Magdalene Grdić

Sanja Gašpert

Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACIN

Riječ je o projektu zajedničkog obilježavanja 25. godišnjice Vojno-redarstvene akcije Oluja i Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja 2020. Nositelj projekta su »Ajkule«



RIJEKA – U sjedištu Primorsko-goranske županije predstavljen je logotip projekta »Zajedno u ratu, zajedno u miru«.


Riječ je o projektu zajedničkog obilježavanja 25. godišnjice Vojno-redarstvene akcije Oluja i Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja 2020.


Logotipe za projekt izradili su učenici Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci, autorica prvonagrađenog rada je Magdalena Grdić, drugonagrađeni rad izradio je Karlo Ninić, a trećenagrađeni rad Andrina Giljača, svi učenici četvrtog razreda pod mentorstvom profesorice Jasmine Bukša.




Pročelnik Ureda Županije Goran Petrc istaknuo je važnost manifestacije »Zajedno u ratu, zajedno u miru«, kojoj je, kazao je, cilj okupiti sve udruge proizašle iz Domovinskog rata, jedinice lokalne samouprave s područja PGŽ-a koji će sudjelovati u manifestacijama koje će se događati od sredine travnja do sredine kolovoza, a povodom 25. godišnjice Vojno-redarstvene akcije Oluja, koja predstavlja velik događaj iz naše bliske prošlosti.


Zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović izrazio je zadovoljstvo što će se svečana akademija i mimohod branitelja održati upravo u Rijeci jer je, istaknuo je, nemjerljiv doprinos Primoraca, Gorana, Riječana i otočana u obrani domovine u Domovinskom ratu.


Filipović je podsjetio kako se ove godine obilježava i 75. obljetnica oslobođenja Rijeke te kako su ovo vrijedne poruke koje se odašilju iz Rijeke, Europske prijestolnice kulture i Luke različitosti.



Predstavnik Ajkula Perica Prpić je kazao kako će se u 2020. godini zajednički obilježiti 25. godišnjica Oluje, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.


Nositelj projekta je Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata Ajkule, partneri sve udruge iz Domovinskog rata s područja PGŽ-a, pokrovitelji Primorsko-goranska županija i Ministarstvo hrvatskih branitelja, a supokrovitelji gradovi i općine s područja Primorsko-goranske županije.


– Osnovni cilj projekta je organizirati manifestaciju zajedništva hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata s područja Primorsko-goranske županije i svih žitelja naše županije, uz potporu svih gradova i općina Primorsko-goranske županije.


Upravo zbog važnosti same akcije bitno je zbog prepoznatljivosti napraviti logotip koji danas predstavljamo, a koji će biti vidljiv na svim promidžbenim materijalima manifestacije i koji će na majicama nositi svi sudionici projekta, kazao je Prpić.


Pobjeda, zahvalnost, zajedništvo


Učenica Magdalena Grdić opisala je svoj logotip koji ima poluovalni oblik s hrvatskim pleterom u donjem dijelu. Istaknula je kako su u logotipu prepoznatljivi simboli i elementi koji su dobiveni inspiracijom iz hrvatskog grba, vojnih elemenata, odnosno elemenata hrvatskog vojnika. L


ogotip sa znakom i tekstom u cjelini predstavlja pobjedu, zahvalnost, zajedništvo, jedinstvo u obilježavanju važne manifestacije u Hrvatskoj. Logotip se sastoji od četiri elementa – šahovnica, planina, valovi i pleter, od kojeg su tri u boji, a to su šahovnica, valovi i planine, kazala je Grdić.