Spremni za izbore

Zajednica Srba Rijeka: Riječka lista Srba konkurira zagrebačkoj, jer nam ne treba tutorstvo

Damir Cupać

snimio Marko Gracin

snimio Marko Gracin

 Predstojeći izbori su prilika da se izaberu kandidati koji će se zalagati da srpska zajednica u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji autonomno artikulira svoje interese i da ne ide po pamet u Zagreb, a još manje u Vukovar.



RIJEKA – Nositelj liste Zajednice Srba Rijeka za Vijeće srpske nacionalne manjine za Grad Rijeku i Primorsko-goransku županiju Milan Popadić ocijenio je da Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina dobro određuje život manjinskih zajednica, ali da je često problem unutar samih manjinskih zajednica.


– Mi u srpskoj zajednici to možemo pripisati našim unutarnjim nesporazumima i jalovim osobnim nadmetanjima bez osjećaja za opći interes. Predstojeći izbori su prilika da se izaberu kandidati koji će se zalagati da srpska zajednica u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji autonomno artikulira svoje interese i da ne ide po pamet u Zagreb, a još manje u Vukovar. Ne isključujem međusobno dogovaranje, ali nam ne treba tutorstvo i politikantstvo. Cilj nam je srpske institucije depolitizirati i staviti ih u funkciju cjelokupne srpske zajednice, a ne da budu u funkciji jedne političke stranke. Ako dobijemo povjerenje, zalagat ćemo se za razvoj i očuvanje nacionalnog, kulturnog, jezičnog i vjerskog identiteta Srba u Rijeci i primorsko-goranskoj županiji, za antifašističke vrijednosti, a protiv revizionizma, izgradnju kulturnog centra u Rijeci, proporcionalno zapošljavanje u lokalnoj samoupravi i upravi te socijalnu sigurnost siromašnih obitelji – izjavio je Popadić.


Jovica Radmanović naglasio je da je dosadašnja praksa pokazala da interese srpske zajednice kreira Zagreb.




– Zato smo napravili »riječku« listu koja konkurira »zagrebačkoj« listi SNV-a. Pokazali smo da smo kandidati koji se zalažu za prosperitet srpske zajednice. Izbori su 5. svibnja ove godine i glasanjem za našu listu, birači će glasati za zajedništvo i pluralizam, za uključivost jer su naši kandidati ljudi s izraženim kompetencijama za manjinsku problematiku – zaključio je Radmanović.