Tko će nas liječiti

Za 16 specijalizacija u riječkom KBC-u prijavilo se 60 kandidata, najpopularnija kardiologija i radiologija

Barbara Čalušić



RIJEKA Na posljednji natječaj za 16 specijalizacija u Kliničkom bolničkom centru Rijeka koji je bio objavljen još u srpnju te je produžen do konca kolovoza, prijavilo se sveukupno 60 kandidata. U natječaju su se tražile specijalizacije iz kliničke radiologije, kardiologije, ortopedije i traumatologije, medicinske biokemije i laboratorijske medicine, dječje kirurgije, vaskularne kirurgije, pulmologije, nuklearne medicine te po dvije iz ginekologije i opstetricije, onkologije i radioterapije, neurologije i psihijatrije.


Najviše interesa kandidati su iskazali za specijalizacije iz kardiologije i kliničke radiologije gdje se za svaku od specijalizacija prijavilo devetero kandidata. Slijede ginekologija i opstetricija, neurologija i nuklerana medicina sa sedam kandidata za svaku od specijalizacija te onkologija i radiologija i vaskularna kirurgija s petero kandidata za svaku specijalizaciju. Za ginekologiju i opstetriciju, neurologiju, onkologiju i radioterapiju te psihijatriju otvorena su po dva mjesta za buduće specijalizante, dok je na ostalim klinikama otvoreno po jedno mjesto.


Za specijalizaciju iz psihijatrije u riječkoj bolnici prijavilo se četvero kandidata, za dječju kirurgiju troje, za ortopediju i traumatologiju dvoje, dok se po jedan kandidat javio za specijalizacije iz pulmologije i medicinske biokemije i laboratorijske medicine. Kako ističu u riječkoj bolnici, rezultati natječaja trebali bi biti poznati početkom listopada.




Ovo je prvi ovogodišnji natječaj za specijalizacije u riječkoj bolnici koja do kraja godine planira raspisati još jedan natječaj. Iako se na ovaj natječaj, nakon produljenja roka, javio solidan broj kandidata, na natječaj za specijalizacije objavljen koncem prošle godine od ukupno 12 ponuđenih grana za 15 specijalizanata natječaji su poništeni čak na pet područja. Tada je riječka bolnica ostala bez novih specijalizanata iz kardiotorakalne kirurgije, dječje kirurgije, onkologije i radioterapije te ginekologije i opstetricije.


Sada već niz godina u bolnicama se bilježi povećan interes za grane fizikalne medicine, dermatologije i oftalmologije, što se objašnjava činjenicom da su opcije izbora radnog mjesta, primjerice privatnog rada, veće nego u drugim specijalizacijama. Istovremeno natječaji za specijalizacije redovito pokazuju pad interesa mladih stručnjaka za temeljne medicinske grane, poput interne medicine ili kirurgije.


Specijalizacija jednog liječnika, u pravilu, traje od četiri do šest godina, a nakon položenog specijalističkog ispita obveza je ostati raditi u ustanovi koja je to financirala najmanje onoliko koliko je specijalizacija trajala.