OŠ Srdoči

ZTK Rijeka educira riječke školarce o sigurnom letenju dronom

Andrej Petrak

Foto Sergej DRECHSLER

Foto Sergej DRECHSLER

Premijerna radionica održana je u Osnovnoj školi Srdoči, a prisustvovalo joj je 90 učenika. Voditelj radionice, Ranko Frka, stručnjak za letenje i snimanje bespilotnim letjelicama, zainteresiranim polaznicima prezentirao je načine sigurnog rada s dronom



RIJEKA Zajednica tehničke kulture Rijeka u suradnji s Tehničkim centrom mladih počela je s provedbom prvih edukativnih radionica s ciljem edukacije mladih o sigurnom načinu letenja dronom.


Premijerna radionica održana je u Osnovnoj školi Srdoči, a prisustvovalo joj je 90 učenika. Voditelj radionice, Ranko Frka, stručnjak za letenje i snimanje bespilotnim letjelicama, zainteresiranim polaznicima prezentirao je načine sigurnog rada s dronom.


U teorijskom dijelu upoznali su se sa sustavom bespilotnih letjelica, načinom na koji financira, mjerama sigurnosti i rizicima i pravila letenja dok su u praktičnom dijelu po prvi puta pokušali upravljati dronom. Prisutni polaznici nisu krili oduševljenje provedenom radionicom na kojoj su naučili prve lekcije o upravljanu bespilotnim letjelicama.




Novi važni iskorak radionice Tehnički centar mladih u opremanju novom opremom – dronovima, osigurao je Savez inovatora Primorsko-goranske županije i tvrtka IB informacijske tehnologije iz Ogulina.


– Zajednica sa svojim članicama, asociacijama partnerima, donatorima i svima onima koji pomažu i prate financijski tehničku kulturu, čini napore da prati nove tehnologije, educira mlade u njihovom korištenju i prije svega, brine o sigurnosti svih koji sudjeluju u programima. Bespilotne letjelice ili dronovi polako postaju sve prisutniji u svakodnevnom životu, posebno mladih ljudi. Koliko god bilo privlačno, dronom se ne može samo tako letjeti i izvoditi određene letačke operacije već je potrebno poštivati zakone i regulative. Zahvaljujući novom opremom i troje obučenih stručnih suradnika za letenje bespilotnim letjelicama, Zajednica tehničke kulture Rijeka činit će jezgru stvaranja cijelog niza novih projekta iz područja novih tehnologija, objašnjava Silvano Skočaj iz ZTK Rijeka.


Nakon OŠ Srdoči, ZTK Rijeka nastavit će s prezentacijom programa i provedbom edukativnih radionica »Sigurno letimo s dronovima« i u ostalim riječkim školama kako bi što veći broj riječkih školaraca savladalo sigurno letenje s bespilotnim letjelicama.