Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
17. listopada 2019.
Aerodrom probija rekorde

ZRAČNA LUKA RADIT ĆE CIJELU ZIMU Dolaze nove redovne linije za München, Manchester i Marseille

Snimio Silvano JEŽINA
Snimio Silvano JEŽINA
Autor:
Objavljeno: 16. studeni 2018. u 15:00 2018-11-16T15:00:29+01:00

Posebno je važno naglasiti koliko su bitne linije za njemačke gradove München, Düsseldorf i Frankfurt, jer su to točke koje su mrežno povezane sa cijelim svijetom, što je važno ne samo za turiste, nego i naše domaće ljude koji dobivaju svijet na dlanu, ali i poslovnjake, dijasporu itd. Na taj način iz Rijeke se dolazi do bilo koje točke na svijetu, kaže Palalić

RIJEKA Zračna luka Rijeka postaje sve atraktivnija velikim prijevoznicima. Od iduće godine stiže renomirana Lufthansa, koja će Rijeku povezati s Münchenom, letovi na ovoj relaciji počet će 25. svibnja iduće godine, a dolaze i TUI grupa i Volotea s letovima za Veliku Britaniju i Francusku.

Najavili su to direktor Zračne luke Rijeka Tomislav Palalić i zamjenik župana Marko Boras Mandić, uz podatak da je riječki aerodrom i ove godine oborio sve rekorde sa 180.000 putnika, te prihodom od 27 milijuna kuna, i dobiti od četiri milijuna kuna.

– Ako se zna da je Zračna luka Rijeka još 2012. godine bila gubitaš čiji je većinski vlasnik, a to je država, razmišljala o zatvaranju, tada je jasno da su ovo velike brojke, kazali su Palalić i Boras Mandić. 

Uz Franfurt i Düsseldorf, sada će Rijeka biti povezana i s Münchenom, i to dvaput tjedno, a Zračna luka ove će godine raditi i cijelu zimu, među ostalim i s domaćim linijama za Split, Osijek i Dubrovnik.

Osiguravaju se i redovne linije za Manchester i London, dok od proljeća kreće i linija za francuski Marseille. »Za Paris i Nantes već imamo charter linije, ali ova će biti redovna, jednom tjedno«, najavljuje direkor Palalić.

– Posebno je važno naglasiti koliko su bitne linije za njemačke gradove München, Düsseldorf i Frankfurt, jer su to točke koje su mrežno povezane sa cijelim svijetom, što je važno ne samo za turiste, nego i naše domaće ljude koji dobivaju svijet na dlanu, ali i poslovnjake, dijasporu itd. Na taj način iz Rijeke se dolazi do bilo koje točke na svijetu, kaže Palalić.

Zračna luka Rijeka

 
Ističe i da je broj operacija, dakle uzleta i slijetanja, na Krku ove godine već do početka studenoga veći za 10 posto nego cijele prošle godine, dakle preko tisuću operacija, a to je u smislu struke koja radi u Zračnoj luci Rijeke izuzetno bitno.

Također, dobit je prošle godine iznosila 2,2 milijuna kuna, a sada se penje na četiri milijuna kuna, ističe Palalić. »Sve nam se čini da naš glavni cilj, pola milijuna putnika godišnje, vrlo brzo postaje ostvariv«, zaključuje. 

Zamjenik župana Boras Mandić ističe da nadležni ministar može jednim potpisom dozvoliti i duplanje tog prometa, ako Zračna luka Rijeka dobije na karti hrvatskih zračnih luka mjesto koje zaslužuje, ali i podatak da će ove godine aerodrom raditi i cijelu zimu, dovoljno je optimističan, kaže.

– Sama činjenica da dolaze tri nova avioprijevoznika koji nam daju svoje povjerenje – Lufthansa, TUI i Volotea – govori o tome kako Zračna luka Rijeka raste. A to je i logično u regiji koja je druga po gospodarstvu u Hrvatskoj, kao i turističkom prometu. Svaka lipa koju je Županija uložula u Zračnu luku od 2012. do danas pokazuje se opravdanom, zaključuje Boras Mandić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.