Građani ogorčeni

ZARASLI U KOROV Tko bi trebao brinuti o zapuštenim igralištima na Bulevardu

Ljiljana Hlača

Korov je toliko nabujao da je već počeo »parati« asfalt  / snimio Roni Brmalj

Korov je toliko nabujao da je već počeo »parati« asfalt / snimio Roni Brmalj

O zgradi Gimnazije, pa tako i o njezinu okolišu, dužna je brinuti škola odnosno osnivač, a to je Županija, kažu u Gradu Rijeci, a u Gimnaziji navode da »brinu u skladu s mogućnostima«



Građani Bulevarda ukazali su na zapuštenost igrališta i okoliša oko Prve sušačke hrvatske gimnazije. Zelenilo je tu zaraslo, korov je toliko nabujao da je već počeo »parati« asfalt igrališta po rubovima, a i oprema igrališta je dotrajala. Najgore izgleda posljednje, treće, igralište, koje je navodno »otvorenog« tipa.


– Nekad je to izgledalo puno bolje, jer je to održavao Grad – smatra jedan naš čitatelj koji ukazuje na ovaj problem, pitajući se koja je svrha na jednom dijelu grada graditi nove parkove kao što je to Pomerio, a na drugom kraju grada puštati da isti takvi sadržaji propadaju.


– Na Bulevardu ova igrališta su jedini sportski sadržaji, a uskoro se neće više moći koristiti – navodi naš sugovornik.




No, čini se da je sve stvar novaca i je li riječ o javnoj površini ili ne. To potvrđuju i dopisi Prve sušačke hrvatske gimnazije i Grada Rijeke. Iz Gimnazije tvrde da oni o okolišu brinu »sukladno svojim mogućnostima i da su oni već konkretizirali plan rezidbe zelenila«. O tome su razgovarali i s Gradom Rijekom, a rezidbu najavljuju čim nastupe uvjeti za to. Grad Rijeka pak napominje da oni ne održavaju takve površine, već samo lokacije namijenjene za javno korištenje. Inače, zgrada Gimnazije i dio okoliša oko nje je u vlasništvu Grada Rijeke.


– O zgradi Sušačke gimnazije, pa tako i o njezinu okolišu, dužna je brinuti sama škola odnosno njezin osnivač, a to je Primorsko-goranska županija. Unatoč svemu, Grad Rijeka je u nekoliko navrata, na zamolbu Gimnazije, intervenirao u njezinu okolišu koji je tom prilikom uređen odnosno očišćen, no to nije nikada bila, niti može biti, obaveza Grada Rijeke, niti su s tom školom ikada vođeni razgovori u tom smjeru već isključivo radi interventnog održavanja – naglašavaju u Gradu Rijeci, dodajući na kraju da je »održavanje objekata srednjih škola, slijedom toga i pripadajućih okoliša zgrada škola, u ingerenciji Primorsko-goranske županije, pokazuje i činjenica da je Županija nedavno u zgradu Sušačke gimnazije, iako je ona formalno u vlasništvu Grada Rijeke, uložila znatna sredstva kako bi škola mogla raditi u jednoj smjeni«.