Treće izdanje sajma 8. i 9. ožujka

WineRi: Kvarnerska vina na velikoj sceni

Edi Prodan

Organizatori najavili vinski spektakl u Guveru / Snimio Ivica TOMIĆ

Organizatori najavili vinski spektakl u Guveru / Snimio Ivica TOMIĆ

Značajnu afirmaciju dobit će Kastavska belica, kupaža nekoliko autohtonih sorti grožđa odnosno vina, kao i još manje poznata jarbola



RIJEKA Dominantni naglasak na potencijal u širenju vinogradarstva i vinarstva unutar Primorsko-goranske županije kao i iskorak koji priredba poput trećeg izdanja WineRi, vinskog sajma koji se i ovog puta održava u Guvernerovoj palači, 8. i 9. ožujka, može imati po formiranje Rijeke kao specifične eno-gastronomske destinacije bili su možda najvažniji naglasci konferencije za novinare održane u riječkom Centru autohtonih proizvoda Primorsko-goranska Kašetica.


Tome u prilog govori i činjenica da se na završnoj presici posvećenoj tom riječkom vinskom spektaklu okupila impresivna ekipa ključnih ljudi koji na političkoj, institucionalnoj i gospodarskoj razini određuju glavne smjernice u razvoju Županije unutar navedenih sektora. A iako je duhoviti naglasak sajma »Trs je naš«, podnaslov mu je mnogo znakovitiji – »En Primeur kvarnerskih vina«. A to znači da će nakon žlahtine svoju značajnu afirmaciju na velikoj sceni ovog puta dobiti Kastavska belica, kupaža nekoliko autohtonih sorti grožđa odnosno vina, kao i još manje poznata jarbola.



Salon vina u »Guveru« i ove godine ima humanitarni karakter. Dogovoreno je da svi izlagači, a ima ih i mnogo iz gastronomske domene, doniraju svoje proizvode, te da ih zainteresirani posjetitelji otkupe za 50 kuna. Prikupljeni iznos će se uručiti udruzi Hoću-mogu iz Pazina, koja se u radu s djecom s posebnim potrebama koristi specifičnom Vojta terapijom.





Inače, kako je informirao Žarko Stilin, glavni organizator festivala, u Guvernerovoj palači će se moći kušati više od 250 vina iz Hrvatske, Makedonije, Srbije i Slovenije. Vratimo li se uvodnim mislima, posebno veseli da je među 67 izlagača i njih 18 iz Primorsko-goranske županije od kojih je nekolicina posebno poznata po proizvodnji cijenjenih i najvišim odličjima nagrađivanih pjenušaca na bazi žlahtine.


Na poljoprivredne potencijale PGŽ-a posebno su se referirali Dalibor Šoštarić, ravnatelj županijskog Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj kao i Melita Raukar, županijska pročelnica u čijem su resoru turizam i poljoprivreda kao i dožupan Marko Boras Mandić. Potencijale Rijeke predstavljao je dr. Nikola Ivaniš koji između ostalog i osobno participira u radu jedine riječke udruge s vinsko-poljodjeljskim predznakom.



WineRi nudi i čak osam radionica sadržaja koji će uz priču o UNESCO-m zaštićene zvončare i Bakarski baškot, ponuditi i čitav niz onih posvećenih vinu. Istaknimo tako one koje vode Tomislav Pavlešić, posvećena je jarboli i belici, a donosi odgovore o karakteru i potencijalima tih vina, kao i jedna provokativnog naziva: Vinski Indiana Jones što je nadimak Ivice Dobrinčića, znanog enologa i jednog od rijetkih hrvatskih stručnjaka koji proizvodi sadnice skoro u cijelosti nestalih sorti grožđa s kvarnerskog područja.



Turističko-gospodarski dio ove zanimljive priče predstavili su Vlasta Mastrović, voditeljica projekata TZ-a Kvarnera te Blanka Kalokira, koja pak u riječkom HGK-u vodi odjele turizma i poljoprivrede. Na kraju tu su bili i Dalibor Kratohvil, predsjednik Obrtničke komore PGŽ-a te Sanja Lujić Pirc, voditeljica Ureda za PR i marketing Visoke poslovne škole PAR.


Cijena dnevne ulaznice je 60 kuna, a čaše se iznajmljuju po cijeni od 20 kuna. Participacija za sudjelovanje u radionicama je također 60 kuna.