Riječki gradonačelnik

Vojko Obersnel: Brodograđevna industrija mora ostati u Rijeci, a projekt EPK ide po planu

Damir Cupać

Vojko Obersnel, Foto: R. BRMALJ

Vojko Obersnel, Foto: R. BRMALJ

Do kraja 2018. godine trebao bi biti gotov projekt upisivanja imena poginulih branitelja na Most hrvatskih branitelja na Delti, a što je inicijativa koju su pokrenule udruge proizašle iz Domovinskoga rata.



RIJEKA Gradonačelnik Vojko Obersnel na redovnoj mjesečnoj konferenciji za novinare izrazio je zabrinutost zbog zabrinjavajućeg stanja u kojem se trenutno nalazi 3. maj.


– Očekivali smo da će ulaskom u Uljanik grupu biti riješeni problemi, a dogodilo se suprotno, iako je 3. maj završio uspješno proces restrukturiranja. Daljnja sudbina sada zavisi od restrukturiranja Uljanik grupe koja se pokazala kao neodgovaran vlasnik. najbolje rješenje je izlazak iz Uljanik grupe i pronalazak novog partnera. Moj stav je da se mora naći način da se osigura nastavak brodograđevne industrije u Rijeci. Gradsko vijeće i Primorsko-goranska županija održat će zajedničku sjednicu kako bi poslali jasnu poruku da brodograđevna industrija mora ostati, najavio je Obersnel.


Riječki gradonačelnik osvrnuo se i na informacije da projekt EPK 2020 kasni. Otklonio je bilo kakvu mogućnost da programski i projektni dio Europske prijestolnice kulture ne bude gotov na vrijeme.




– Dosta ljudi mi prilazi s pitanjem kasnimo li s realizacijom EPK 2020. Ni u kom segmentu se ne kasni jer se radi na pripremi programa, a infrastrukturni projekti čije je otvorenje planirano 2020. godine također su u skladu s predviđenom dinamikom. Što se tiče broda Galeb, u završnoj fazi je izrada dokumentacije, odnosno trškovnika. Očekujem da bi natječaj mogao biti raspisan tijekom srpnja ove godine.


Ukupni troškovi obnove procjenjuju se na 37,7 milijuna kuna, a od toga su 32 milijuna kuna osigurana iz europskih fondova. galeb bi trebao biti gotov početkom 2020. godine i bit će jedan od važnijih dijelova EPK jer će se na njemu odvijati programski pravac »Vrijeme moći«. Brod će funkcionirati u sklopu Muzeja grada Rijeke, s tim da će se na brodu urediti i komercijalni sadržaji nakon što se izabere koncesionar, izjavio je Obersnel. Drugi dio toga projekta, nastavio je Obersnel, je uređenje kompleksa Benčić.


– Već je otvoren Muzej moderne i suvremene umjetnosti, a uskoro će se urediti fasada toga objekta u potpunosti. U pregovorima smo s PIK-om kako bi Muzej dobio drugi kat i potkrovlje da bi 2020. godine bio u potpunosti u funkciji. Za uređenje ostalih objekata u kompleksu Benčić osigurano je 245 milijuna kuna, a od toga je 100 milijuna kuna iz europskih fondova. računamo da ćemo dobiti i jedan dio državnih sredstava. Naglašavam da je u planiranju cijeloga projekta predviđeno sukcesivno otvaranje kako bi to bio događaj oko kojega bi se onda odvijao i programski dio EPK, kazao je Obersnel.


Upravna zgrada šećerane koja je zaštićeno kulturno dobro već se uređuje, a radovi bi u potpunosti trebali biti gotovi početkom 2020. godine. Vrijednost investicije je 44,4 milijuna kuna, a iz europskih fondova osigurano je 35 milijuna kuna.


– Dječja kuća koja će biti u ciglenom objektu nastavak je priče o uređenju kompleksa Benčić, kao i otvaranje nove zgrade Gradske knjižnice u T objektu. Za oba projekta osigurano je oko 70 milijuna kuna u sklopu realizacije programa Riječke aglomeracije. Očekujemo da bi radovi moglo započeti krajem ljeta ove godine. Dječja kuća otvorila bi se sredinom 2020. godine, a Gradska knjižnica početkom 2021. godine čime bi se označilo zatvaranje događanja vezanih za EPK. Očekuju nas i vrlo opsežni radovi na budućem trgu koji su vrijedni 35 milijuna kuna.


Sama ploha trga koštat će oko pet milijuna kuna, a ostalo će se uložiti u izgradnju kompletne komunalne i energetske infrastrukture. Taj projekt uključuje i rješavanje problema s podzemnim vodama jer ispod Benčića protiče jedan od riječkih podzemnih potoka, rekao je Obersnel. Riječki gradonačelnik dodao je da se na margini glavnih projekata realiziraju još neki kao što su uređenje Ri Huba, prostora nekadašnjeg Bernardija, Trsatske gradine, energane Tvornice papira koja će se pretvoriti u inkubator kreativnih industrija.


Do kraja godine imena poginulih branitelja na Mostu branitelja


Do kraja 2018. godine trebao bi biti gotov projekt upisivanja imena poginulih branitelja na Most hrvatskih branitelja na Delti, a što je inicijativa koju su pokrenule udruge proizašle iz Domovinskoga rata.


– Investicija je vrijedna oko 400.000 kuna, a projekt smo prijavili na natječaj Ministarstva branitelja. U svakom slučaju do kraja godine rješenje koje je osmislio Studio 3LHD trebalo bi biti gotovo do kraja godine, najavio je Obersnel.