Lista za Rijeku, AM, HNS, Most i nezavisni

Višestranačka koordinacija želi demokratizirati rad Gradskog vijeća

Barbara Čalušić

Veljko Balaban, Danko Švorinić, Petra Mandić, Tihomir Čordašev i Marinko Koljanin, Foto: V. KARUZA

Veljko Balaban, Danko Švorinić, Petra Mandić, Tihomir Čordašev i Marinko Koljanin, Foto: V. KARUZA

Želimo naglasak staviti na rad vijećnika u Gradskom vijeću, jasniju podjelu rada s izvršnom vlasti jer to dovodi i do kvalitetnije podjele odgovornosti. Smanjit će se minutaža izvršne vlasti, kroz mogućnost amandmana svi će imati iste uvjete



RIJEKA Demokratizacija rada Gradskog vijeća i preuzimanje izvornih ovlasti koje je Vijeću dao zakonodavac, osnovni su ciljevi rada predstavnika višestranačke koordinacije gradskih vijećnika Liste za Rijeku, Akcije mladih, HNS-a, Mosta i nezavisnih, koji su kao jedan od prvih koraka najavili izmjene Poslovnika Gradskog vijeća, čija bi finalna verzija trebala biti gotova ovaj tjedan.


– S obzirom na naše ciljeve započeli smo pisati izmjene i dopune Poslovnika Gradskog vijeća Rijeke. Te izmjene i dopune su gotovo dovršene i one će biti prezentirane javnosti u trenutku kad ih službeno predamo u proceduru s time da ćemo ovaj tjedan imati finalnu verziju.


Poseban je naglasak u Poslovniku koji je pisan po uzoru na demokratkse standarde zapadnih zemalja, obzirom na činjenicu da je napravljen po uzoru na Poslovnik Hrvatskoga sabora, s određenim dodacima gdje su puno veće ovlasti dane gradonačelniku te se ujedno izvršna vlast više koncentrirala u radu Vijeću.




To više ne želimo, želimo da se naglasak stavi na sam rad vijećnika u Gradskom vijeću, uz puno uvažavanje ingerencija izvršne vlasti, ali da bude jasnija podjela jer ona dovodi i do kvalitetnije podjele odgovornosti. Smanjena će biti i minutaža izvršne vlasti, a kroz mogućnost podnošenja amandmana, svi će imati iste uvjete. Želimo podići razinu kritičke rasprave u samom Vijeću tako da ćemo uvesti institut replike, a ne samo institut ispravke netočnog navoda.


Izvršnoj vlasti će se skratiti rok za vijećničko pravo na pristup informacijama jer vijećnici ažurno i pravovremeno moraju biti informirani o svemu što se dešava u djelovanju izvršne vlasti kako bi mogli obavljati svoju ulogu korektiva i izvršavati svoje izvorne ovlasti.


S tim ciljem osnova se i odbor za kontrolu po uzoru na Grad Zagreb. On će jednim dijelom davati svoja mišljenja i prijedloge samoj izvršnoj vlasti, a drugim dijelom imat će aktivniju ulogu u nadzoru samih pročelnika i rada gradskih odjela.


Želimo se približiti građanima i zato ćemo osnovati odbor za predstavke i pritužbe kroz koji će se sve pritužbe koje građani upućuju gradskoj vlasti ažurno i efektivno odgovarati u skladu s njihovim željama i potrebam, najavila je vijećnica petra Mandić iz Mosta koja je ujedno i glavni autor prijedloga novog Poslovnika Gradskog vijeća.


Predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Čordašev iz Akcije mladih najavio je nastavak konstituiranja Vijeća i sljedeću sjednicu koja bi trebala biti održana do 20. srpnja. Čordašev se jučer u podne i sastao s riječkim gradonačelnikom.


– Gradonačelnik je pokazao volju da razgovara i danas krećemo s prijedlozima s naše i njegove strane, a očekujemo i prijedloge SDP-a i HDZ-a, poručio je Čordašev.


Danko Švorinić iz Liste za Rijeku još je jednom istaknuo da su Riječani na ovim izborima odlučili malo drugačije podijeliti karte i zato danas u Gradskom vijeću djeluju tri blokla i nitko nema većinu. Umjesto situacije gdje glasačka mašinerija odrađuje posao, kako smatra Švorinić, sada će se u Vijeću u dogovoru i konsenzusom oko pojedinih pitanja pokušavati doći do većine.


– Ova kombinacija vijećnika koje vidite okupila se nakon izbora s dva ključna cilja. Prvi je demokratizacija rada gradskog vijeća, a drugi je preuzimanje izvornih ovlasti koje je Vijeću dao zakonodavac.


Naša je namjera da Gradsko vijeće postane produžena ruka građana, a ne gradonačelnika, kako je zapravo zakonodavac i predvidio. Naša je namjera, također, da zajedno omogućimo da se glas Riječana bolje čuje i više uvažava. Prvi ispit je iza nas i mislim da smo ga uspješno odradili: Gradsko vijeće je konstituirano, izabran je predsjednik i prva dva radna tijela te je pred nama nova sjednica, poručio je Švornić.


Jučerašnjoj konferenciji za novinare nisu prisustvovali HNS-ovi vijećnici za koje su predstavnici koordinacije kazali da su spriječeni poslovnim obavezama. Kandidat nezavisne liste Hrvoja Burića koji je ovaj put predstavljen samo kao nezavisni vijećnik, Marinko Koljanin, smatra da novi sastav Gradskog vijeća predstavlja demokratski iskorak.


– Očekujemo maksimalnu zrelost svih aktera na političkoj sceni, od gospodina gradonačelnika, SDP-a i HDZ-a te nas 15 koji smo pokrenuli ovu inicijativu. Nikom nije u interesu destrukcija, nego suradnja, poručio je Koljanin.


Tihomir Čordašev: Nema koalicije s HDZ-om


Na pitanje novinara je li 15 vijećnika tzv. trećeg bloka u koaliciji s HDZ-om, Tihomir Čordašev poručio je da koalicije nema.


– HDZ kaže da nismo u koaliciji, mi kažemo da nema koalicije, gospodin Jovanović iz SDP-a je sam poručio SDP-ovcima da im nema smisla pričati o takvim stvarima. Koalicija nije jedno glasanje, a konkretni i kvalitetni prijedlozi nemaju stranačku obojenost. Svaki kvalitetan prijedlog imat će našu podršku, iuzjavio je Čordašev.


Novinare je zanimalo i je li i ostalim predstavnicima trećeg bloka poznato da je SDP, konkretno Vojko Obersnel nudio HDZ-u mjesto predsjednika Gradskog vijeća, kako je to izjavio Hrvoje Burić te, kako su to pisali neki lokalni interentski portali, da se sastao i s jednim visokim HDZ-ovim dužnosnikom.


– Ja nisam član HDZ-a, ovdje ne vidim niti jednog člana HDZ-a i ne možemo komentirati što se nudilo ili nije nudilo HDZ-u. Mislim da je normalno da SDP i HDZ razgovaraju, to treba biti normalno. Ne mogu oni biti dvije vojske koje se apsolutno nikad ne vide. Što im je nuđeno, mi ne bismo htjeli spekulirati, rekao je Čordašev.