Dvanaesti put

Više od tisuću ljubitelja vina na fešti: Belica i Fortica recept za sreću u Kastvu

Edi Prodan

Foto Silvano Ježina

Foto Silvano Ježina

Čak 42 vrijedna vinara su izložila 80 uzoraka vina nagrađenih brončanim, srebrnim i s pet zlatnih medalja. Među 12 izloženih belica one Ivice Rubeše i Alena Frlana okitile su se zlatom



KASTAV Dvanaesti susret vinara Kastavštine u organizaciji Udruge Belica, Grada Kastva i njegove turističke zajednice privukli su na kastavsku Forticu više od tisuću posjetitelja. Dakako, najvažniji je za to bio razlog rad vrijednih vinara, njih 42 koji su posjetiteljima izložili čak 80 uzoraka vina nagrađenih brončanim, srebrnim i s pet zlatnih medalja. No dolazak tako velikog broja posjetitelja bio je svakako i u jako privlačnoj sunčanoj nedjelji, gastronomskoj ponudi vrsnih restorana po povoljnim cijenama, ali i činjenici da se Kastav kroz vrijeme nametnuo kao jedna od najzanimljivijih destinacija koja i kad nema posebnih manifestacija nudi dovoljno razloga za posjet.


– Jako smo zadovoljni ovogodišnjom manifestacijom i čini mi se da je ovo optimum kad je u pitanju broj izlagača i posjetitelja. Atmosfera je iznimno prisna, ugodna vidi se kako ljudi uživaju u dobrim vinima, ali i u druženju, razgovorima. Stvaranje jednog takvog ozračja bio nam je svakako jedan od ciljeva – istaknula je Dolores Kukurin, direktorica TZ-a Kastav.


Kupaža više sorti 


Od dakle 80 izloženih vina 12 su bile belice od kojih su se one Ivice Rubeše i Alena Frlana okitile zlatom, dok su sve ostale zaslužile srebro. Kao što je poznato, belica, stoljećima poznato »kastavsko vino« je zapravo kupaža nekoliko sorti. Što prevladava? Najpoznatija malvazija ili ono što belicu čini posebnom, autohtonom i dakako neponovljivom – verdić, divjaka i mejsko, sorte koje uspijevaju samo na širem kastavskom području.




– Omjeri nisu nešto o čemu ne želimo razgovarati, ali tajna dobre belice je zapravo u odabiru idealnog vremena berbe, svakako i u kvascima koji su kod svih proizvođača belice jednaki – istaknuo je Ivica Rubeša koji je zajedno sa sinom Ivanom osvojio čitav niz zlatnih i srebrnih medalja.


Zadovoljan je bio i gradonačelnijk Kastva Ivica Lukanović.


Vino za ponos 


– Sjajna fešta u kojoj domaći ljudi rade feštu za sve one koji cijene njihov rad. Ponosan sam jer sam zajedno s Nenadom Kukurinom i svim vrijednim ljudima iz »Belice« silno poticao i ohrabrivao obnovu nasada i oživljavanje proizvodnje belice – naglasio je Lukanović, a nemali je ponos isijavao i iz svake rečenice Nenada Kukurina.


– Znao sam, bio sam uvjeren da ćemo stići do ove razine kvalitete, da će belica postati vino s kojim ćemo se ponositi. Ponosan sam jer ću na vinsku listu mog hotela KukurIku staviti naše, domaće, autohtono vino gdje će se nalaziti zjedno s najpoznatijim hrvatskim i svjetskim vinima – sretan je bio Kukurin.


S obzirom na to da je današnji festival belice bio fešta za sva osjetila, kako je to u njegovoj najavi istaknula i Dolores Kukurin, istaknimo i Željka Markusa, kuhara i vlasnika restorana Fortica ispred kojeg se i događala glavnina gastronomskih privlačnosti.


– Pripremili smo, u duhu fešte, našu tradicionalnu maneštru. Fažol i bobići, suho meso, panceta. I inače u našoj ponudi težimo tome da spajamo tradiciju i moderne tendencije u gastronomiji pa smo to učinili i za feštu od belice – zaključio je Markus.