Svjetski dan darivatelja

Velika humana obitelj koja nesebično daruje “kapi života”

Sanja Gašpert

Uz primanja višestrukih darivatelja krvi u Županiji i Gradu Rijeci, najavljene su i dvije akcije darivanja krvi - 25. listopada od 8 do 15 sati na Zavodu za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka te 26. listopada od 9 do 12 sati u prostoru Uprave Luke Rijeka



RIJEKA – Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka i ove je godine pripremilo događanja u povodu 25. listopada, Svjetskog dana darivatelja krvi, koja su najavljena na konferenciji za novinare. Uz primanja višestrukih darivatelja krvi u Primorsko-goranskoj županiji i Gradu Rijeci, najavljene su i dvije akcije darivanja krvi – 25. listopada od 8 do 15 sati na Zavodu za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka te 26. listopada od 9 do 12 sati u prostoru Uprave Luke Rijeka. Također, 25. listopada u 18 sati u Zapadnom trgovačkom centru (ZTC) najavljeno je otvorenje izložbe »Crvena Tiramola«, osmišljene s ciljem da se poveća svijest za darivanje krvi i da se uvidom u fotografije darivatelja i utjecajnih osoba grada Rijeke sami posjetitelji potaknu da pristupe činu darivanja krvi i na taj način postanu članovima velike humane obitelji. I ove će godine na zajedničkom obilježju darivateljima krvi na groblju Kozala biti organizirano polaganje vijenaca i paljenje svijeća za sve preminule darivatelje krvi, a u subotu, 26. listopada u hotelu Excelsior u Lovranu u 15.30 sati počinje svečana podjela zahvalnica Hrvatskog Crvenog križa višestrukim darivateljima krvi, njima ukupno 101.


– Darivatelji krvi za nas su najveća snaga zbog njihove humanosti i nesebičnosti da pomažu drugima. Zbog toga im svima čestitamo njihov dan, posebno višestrukim darivateljima krvi, onima koji su krv darovali prvi puta, kao i onima koji postaju punoljetni i odlučili su darivati krv, kazala je predsjednica riječkog Crvenog križa Kim Anić. Dodala je kako je ove godine Crveni križ Rijeka modernizirao bazu podataka, u kojoj je oko pet tisuća darivatelja, a koja je sada primjerenija okruženju te počeo upotrebljavati, odnosno slati info SMS poruke darivateljima krvi kao poziv za darivanje.


Inače, na riječkom području godišnje se prikupi dvanaest tisuća doza, a s obzirom da je riječki Zavod za transfuzijsku medicinu referentni centar za tri županije, Primorsko-goransku, Istarsku i Ličko-senjsku, godišnje potrebe su ukupno 27 tisuća doza krvi.




– Nažalost, danas samo pet posto građana od onih koji su u mogućnosti daruje krv. Kada bi taj postotak bio deset posto, ne bi bilo manjka niti apela za krvlju. U Rijeci se prikupi šest doza krvi na 100 stanovnika i po tome smo u samom vrhu. Jedna od glavnih aktivnosti Crvenog križa je prikupljanje krvi i svako jutro u kontaktu smo s KBC-om kako bismo doznali koje su doze krvi i u kojoj količini toga dana potrebne. Primjerice, danas je iskazana potreba za osamdesetak doza A i B pozitivne te A negativne krvne grupe, kazao je Ivo Vidotto, predsjednik Savjeta dobrovoljnih darivatelja krvi Crvenog križa Rijeka.