Gostovanje

Veleposlanik Sadegh u Rijeci: ‘Iran nikad nije želio nuklearno oružje’

Denis Romac

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Čak i u slučaju da Iran bude prisiljen i sam napustiti nuklearni sporazum, to ne znači da će automatski pristupiti razvoju nuklearnog oružja, kazao je veleposlanik Sadegh



RIJEKA Riječko sveučilište, koje je nedavno najavilo osnivanje akademskog centra za istraživanje sukoba i mira, ponovo je jučer pokazalo svoju otvorenost ugostivši iranskog veleposlanika Mohammada Rezu Sadegha. U odlično posjećenom predavanju veleposlanik Sadegh iznio je osnovna načela iranske vanjske politike, kao i iranska gledišta na aktualni spor izazvan jednostranim američkim napuštanjem iranskog nuklearnog sporazuma. Kako je naglasila rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija, time smo dobili i drugo mišljenje u ovom prijeporu, što pridonosi boljem razumijevanju ovog problema, od kojeg u ovom trenutku gotovo da i nema aktualnijeg.


»Pobjeda diplomacije«


O tome svjedoči i Sadeghovo riječko predavanje, održano u Akvariju riječkog Kampusa. Nakon kratkog uvodnog izlaganja iranski veleposlanik dulje od sat vremena odgovarao je na brojna i upućena pitanja zainteresiranih riječkih studenata. A kada je riječ o najvažnijem pitanju – budućnosti iranskog nuklearnog sporazuma – o kojem po mišljenju brojnih analitičara i ovisi mir u tom dijelu svijeta, Sadegh je uvjeravao kako će Islamska Republika Iran ustrajati na poštovanju nuklearnog sporazuma bez obzira na odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa o napuštanju važnog sporazuma, koji se smatra jednim o najvažnijih postignuća administracije Baracka Obame.


Iranu, po veleposlanikovim riječima, nikad nije bio cilj razvoj nuklearnog oružja. Sadegh uvjerava da njegova zemlja nikad nije imala program razvoja nuklearnog oružja, niti ga je željela. Zato naglašava da čak i u slučaju da Iran bude prisiljen i sam napustiti nuklearni sporazum, to još uvijek ne znači da će automatski pristupiti razvoju nuklearnog oružja.




Zato je, međutim, optužio Izrael da posjeduje »400 nuklearnih glava«, o kojima međunarodna zajednica uopće nije informirana jer Izrael nije potpisnik međunarodnog sporazuma o nuklearnom oružju, niti dopušta nadzor svojih nuklearnih postrojenja.


Sadegh podsjeća da je Iran u protekle tri godine dosljedno ispunjavao svoje obveze iz nuklearnog sporazuma, što je već 11 puta potvrdila i međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), za razliku od Sjedinjenih Američkih Država, koje se, po njegovim riječima, nisu pridržavale sporazuma. Iranski veleposlanik pritom naglašava kako nuklearni sporazum – kojim je Iran prije tri godine pristao zaustaviti razvoj nuklearnog oružja u zamjenu za ukidanje većine zapadnih sankcija – nije sporazum između Irana i SAD-a i ne tiče se samo tih dviju država, nego se radi o međunarodnom sporazumu, koji je potpisalo još pet svjetskih sila. Stoga Iran, prema riječima iranskog veleposlanika, unatoč američkom izlasku iz sporazuma ustrajava na njegovu poštovanju, smatrajući kako je riječ o »pobjedi diplomacije«.



Veleposlanik Sadegh nije propustio naglasiti i dobre odnose Irana i Hrvatske. O njima svjedoči i nedavni posjet iranskog šefa diplomacije Mohammada Džavada Zarifa Zagrebu, kao i svibanjski posjet sada već bivše potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić Teheranu. Prije dvije godine u Iranu je bila i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Iran Hrvatsku smatra svojim »vratima u EU«, kazao je Sadegh, naglašavajući kako je Iran svjestan potencijala Hrvatske, ali ne ispušta iz vida ni iranske. Iran, ilustrirao je, ima više od 80 milijuna stanovnika, a broj stanovnika svake godine raste za milijun. Leži u regiji u kojoj živi više od 400 milijuna stanovnika, ima više od 3000 kilometara obale, pristup međunarodnim vodama i druge najveće zalihe nafte i plina na svijetu.



Drakonski uvjeti


Američko povlačenje iz nuklearnog sporazuma Trump je obrazložio tvrdnjom da Iran nastavlja s razvojem nuklearnog programa, premda izvještaji IAEA tvrde drukčije. Trump je najavio i ponovno nametanje »najstrožih ekonomskih sankcija« Iranu, ali i kažnjavanje svih kompanija koje posluju s Iranom. Zbog toga bi se na udaru američke odmazde mogle naći brojne kompanije iz EU-a, pa i one hrvatske, koje posluju s Iranom. Operacionalizirajući kontroverznu Trumpovu odluku američki državni tajnik Mike Pompeo najavljuje da će Washington Iranu uvesti »najsnažnije sankcije u povijesti«, odredivši 12 drakonskih uvjeta pod kojima je SAD spreman na novi nuklearni sporazum s Iranom. Među njima su i pomalo bizarni prijedlozi, poput onoga o prestanku podržavanja »terorističkih organizacija« i uhićenju čelnika Al Kaide i Islamske države, s obzirom na činjenicu da su upravo iranske snage najzaslužnije za njihovo uništenje u Siriji i Iraku.


Iranski predsjednik Hasan Rouhani odbacio je američki zahtjev, osporavajući pravo SAD-u da odlučuje o Iranu i svijetu. I Sadegh nove američke zahtjeve smatra »neprihvatljivim«. Njihovu neodrživost ilustrirao je komentarom jednog američkog profesora, što ga je pročitao u jednim zapadnim novinama. »Ne bih se čudio da Iran mora platiti i zid što ga Trump planira podići na granici s Meksikom«, stoji u tom komentaru, u kojem se ukazuje na neodrživost američkih zahtjeva Iranu.