PGS-ovci podvukli crtu

Vasilić o nepravednom sustavu naplate cestarine: Mostarina preko Krčkog mosta se mora ukinuti

Damir Cupać

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin

Kada je riječ o sustavu naplate cestarine, nakon što je na zahtjev Splitsko-dalmatinske županije ukinuta naplata tunelarine kroz tunel Sveti Ilija, zatražili smo od Vlade da ukinu naplatu mostarine preko Krčkog mosta građanima Primorsko-goranske županije te naplatu dionice autoceste od Rupe do Rijeke. Iako je Vlada obećala da će se očitovati, odgovor na naše zahtjeve nismo dobili, naveo je Vasilić. 



RIJEKA Predsjednik PGS-a Darijo Vasilić, podvlačeći crtu pod 2018. godinu, podsjetio je na stranačke inicijative i aktivnosti, a izdvojio je upozorenja na brojne pogrešne reforme hrvatske Vlade i na nepravedan sustav naplate cestarine.


– Reforma mirovinskog sustava je takva da će hrvatski građani morati raditi dulje za manje mirovine, porezna reforma je takva da građani neće dobiti ništa, a izvršen je novi udar na lokalnu samoupravu. Slično je i s kurikularnom reformom, a odluka da županije preuzmu dio poslova državne uprave je loša jer je zaobiđena lokalna samouprava što je dokaz da nema prave decentralizacije. Kada je riječ o sustavu naplate cestarine, nakon što je na zahtjev Splitsko-dalmatinske županije ukinuta naplata tunelarine kroz tunel Sveti Ilija, zatražili smo od Vlade da ukinu naplatu mostarine preko Krčkog mosta građanima Primorsko-goranske županije te naplatu dionice autoceste od Rupe do Rijeke. Iako je Vlada obećala da će se očitovati, odgovor na naše zahtjeve nismo dobili, naveo je Vasilić. On je dodao da je u političkom smislu za PGS bitna najava ulaska u Amsterdamsku koaliciju s IDS-om i Glasom, a potpisivanje koalicijskog sporazuma očekuje se u siječnju 2019. godine.Predsjednica riječkog ogranka PGS-a Tea Mičić Badurina izdvojila je sve ono što se događalo i događa oko 3. maja kao negativnu stvar koja je obilježila godinu u Rijeci, a za nju je najpozitivniji događaj riječki Hod za slobodu.

– Godinu je obilježio i kaos u Gradskom vijeću, dokazivanje tko ima većinu, tko je oporba i bojkotiranje kvoruma. Time su neke političke stranke pokazale da im je bitno politikanstvo, a ne rješavanje problema građana. Što se tiče PGS-a, izbori za mjesne odbore pokazali su da nam rejting raste, preko 40 posto, u odnosu na izbore od prije četiri godine jer smo dobili 13 mandata. Rezultatima smo zadovoljni, ali nismo zadovoljni malom izlaznošću koja je jasna poruka birača svima nama, zaključila je Mičić Badurina.