VOZAČ AUTOTROLEJA NA VRHU EUROPE Dragan Ibišević je najbolji europski vozač gradskih autobusa

Marinko Glavan

snimio Roni Brmalj

snimio Roni Brmalj

Zaposlenik Autotroleja kazao nam je kako se nije posebno pripremao za natjecanje u Češkoj, jer su »24 godine vožnje autobusa riječkim ulicama sasvim dovoljna priprema«



RIJEKA – Vozač Autotroleja Dragan Ibišević osvojio je prvo mjesto u eko vožnji i vožnji spretnosti, u konkurenciji 28 europskih vozača, na natjecanju održanom u češkom gradiću Vysoke Myto, u organizaciji proizvođača autobusa Iveco.


Ibišević, za volanom riječkih gradskih autobusa već 24 godine, prethodno je prošle godine pobijedio u natjecanju u eko vožnji, održanom u Autotroleju, pri čemu su vozači imali zadatak prijeći zadanu dionicu ceste uz što manju potrošnju goriva. Nakon preliminarnog natjecanja, Ibišević je izabran kao jedan od hrvatskih predstavnika za natjecanje u Češkoj, gdje je pokazao da, osim štedljivo, zna voziti i itekako spretno.


– Cijeli svoj radni vijek proveo sam za volanom autobusa Autotroleja i ovo mi je veliko priznanje za moj dosadašnji rad, kao i poticaj za budućnost. Natjecanje je bilo vrlo zahtjevno, nastupilo je nas 28 vozača iz deset zemalja, a u finalu se ispitivala vožnja spretnosti. Radi se o vožnji na poligonu duljine oko 800 metara, na kojemu su postavljene brojne prepreke i zadaci koje valja odraditi u što kraćem vremeno i što preciznije. Bila je tu slalom vožnja, izbjegavanje prepreka na cesti, precizna vožnja unatrag, te slalom vožnja po skliskoj podlozi. Pri svemu tome mora se voziti, da tako, kažem, glatko, na način koji ne bi ugrožavao sigurnost putnika u vozilu. A to se mjeri tako da je u autobusu postavljena čaša s vodom koja se ne smije preliti, kaže Ibišević.




Pitamo ga je li se posebno pripremao za natjecanje u Češkoj.


– Nisam. Dvadeset i četiri godine vožnje autobusom po riječkim ulicama sasvim su dovoljna priprema. Drago mi je da sam osvojio ovu titulu ne samo zbog sebe, nego i svih kolega, kao i zbog Autotroleja, kaže Ibišević.


Spretnom vozaču na osvojenoj tituli čestitao je i direktor gradskog javnog prijevoznika Alberto Kontuš.


– Izuzetno mi je drago što je upravo naš vozač osvojio ovu vrijednu nagradu iz eko vožnje, tim više što je riječ o vozaču koji pune 24 godine, odnosno cijeli svoj radni vijek, radi u našoj firmi.Također, ova nagrada je dokaz da u Autotroleju rade kvalitetni i stručni vozači, što ujedno znači i da su naši putnici tijekom vožnje u sigurnim rukama.Ovim putem čestitam vozaču Draganu Ibiševiću, a od strane Autotroleja bit će i prigodno nagrađen, kazao je Kontuš.