UHBDDR PGŽ PROZVAO GRADSKU VLAST

VETERANI PROTIV GRADONAČELNIKA Obersnel gazi po grobovima mrtvih hrvatskih branitelja

Damir Cupać

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

Vjerojatno je zaboravio da je Hrvatska stvorena na temeljima Domovinskog rata, a ne na ZAVNOH-u, izjavio je Maravić. On je naglasio da se prema postojećoj odluci nije radila nikakva razlika između grobnih mjesta antifašističkih boraca i grobnih mjesta branitelja iz Domovinskog rata.



RIJEKA – Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Primorsko-goranske županija prozvala je riječkoga gradonačelnika uoči sjednice Gradskoga vijeća da uskraćuje stečena prava umrlim braniteljima prijedlogom nove Odluke o grobljima. Predsjednik UHBDDR PGŽ-a Nikica Maravić pozvao je sve gradske vijećnike da prihvate amandmane koje su podnijeli Klub vijećnika HDZ-a kako bi se spriječila nepravda prema onima koji su stvorili neovisnu Hrvatsku.


– Člankom 20. nove Odluke o grobljima predviđeno je da troškove uređenja i održavanja grobnih mjesta boraca antifašističke borbe iz Drugog svjetskog rata na groblju Kozala, kao i Oltar križa na groblju Trsat podmiruje Grad Rijeka, a troškovi uređenja i održavanja grobnih mjesta u Aleji hrvatskih branitelja podmirivali bi se od strane korisnika te iz proračuna sukladno propisima. Nama braniteljima, obiteljima poginulih i umrlih branitelja smeta i jako nas boli na koji je način gradonačelnik Obersnel pripremio taj drugi stavak članka 20. Odluke o grobljima. Bez imalo poštovanja prema hrvatskim braniteljima koji su se borili za slobodnu nam Hrvatsku, dali svoj život i zdravlje. Želi li se to on na ovakav način odužiti tim ljudima. Vjerojatno je zaboravio da je Hrvatska stvorena na temeljima Domovinskog rata, a ne na ZAVNOH-u, izjavio je Maravić. On je naglasio da se prema postojećoj odluci nije radila nikakva razlika između grobnih mjesta antifašističkih boraca i grobnih mjesta branitelja iz Domovinskog rata.


– Jedan od razloga zbog kojega je došlo do ovoga prijedloga je i to što riječka gradska vlast ne želi da se osnuje odbor Gradskoga vijeća za hrvatske branitelje. Da je to slučaj, vjerujemo da do ovakvog sramotnog prijedloga ne bi nikada došlo, uvjeren je Maravić.




Predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Primorsko-goranske županije Irena Kačić naglasila je da ako se treba plaćati, onda trebaju plaćati svi, neovisno je li riječ o partizanskim ili grobovima hrvatskih branitelja.


– Aleja hrvatskih branitelja je uz Most hrvatskih branitelja jedini spomenik braniteljima iz Domovinskog rata. Koristim priliku kako bih upozorila da se još uvijek nije realizirao projekt da se na Most upiše 206 imena poginulih branitelja što je nedopustivo, upozorila je Kačić.


Ivanka Bušljeta i Senka Majerhold u emotivnom su istupu ocijenile da je gradonačelnik Vojko Obersnel degradirao hrvatske branitelje i da je to nedopustivo.


– Ovo je poniženje hrvatskih branitelja koje je nedopustivo. Sada gaze i po grobovima naših mrtvih, razočarana je Bušljeta. Majerhold je zaključila da se Obersnel treba sramiti što nas dijeli.