Ulaganje od milijun kuna

Ušminkavanje predškolskih objekata: Građevinski radnici “uselili” u osam vrtića

Ingrid Šestan Kučić

Oblačić – sve će biti završeno do početka pedagoške godine  / snimio M. GRACIN

Oblačić – sve će biti završeno do početka pedagoške godine / snimio M. GRACIN

Riječ je uglavnom o ličenju prostorija, izmjeni podnih obloga, sanaciji zida, kao i skidanje drvenih zidnih i stropnih obloga koje će zamijeniti perive površine.



 U čak osam objekata Dječjeg vrtića Rijeka tijekom srpnja i kolovoza borave građevinski radnici koji će do početka iduće pedagoške godine odraditi tekuće i investicijsko održavanje u ukupnoj vrijednosti gotovo milijun kuna. Istovremeno je u tijeku i veliko kapitalno ulaganje u Podcentar Đurđice koji je srušen kako bi na njegovom mjestu niknuo potpuno novi objekt vrijednosti 17,8 milijuna kuna.


Objekt koji se gradi po principu modularne gradnje, kao i nedavno izgrađen vrtić Morčić, treba biti gotov do kraja kalendarske godine, a umjesto dosadašnjih 428 imat će 2.009 četvornih metara te 55 prostorija te centralnu kuhinju. Međutim, ono što će, prema riječima ravnateljice Dječjeg vrtića Rijeka Davorke Guštin biti okončano do početka pedagoške godine radovi su u Podcentrima Mavrica, Turnić, Zamet, Oblačić, Mirta, Krijesnica, Vidrice i Galeb.


– U kolovozu će za svaki centar raditi po jedan podcentar, a odabrani su vrtići koji osiguravaju najbolje uvjete za ljetni rad. Tako će na području Centra Maestral raditi Podcentar Kvarner, na području Centra Zamet Podcentar Mirta, za djecu Centra Turnić radit će Podcentar Mavrica, a za Centar Potok Podcentar Potok. Trenutno u Dječjem vrtiću Rijeka boravi 725 djece, a u kolovozu se taj broj prepolovi, dok ih je tijekom godine gotovo 3.300, kaže ravnateljica.




Dodajući kako će se najveći zahvati investicijskog i tekućeg održavanja realizirati u vrtiću Zamet Guštin kaže da se radovi uglavnom svode na ličenje prostorija, izmjene podnih obloga, sanaciju zida kao i skidanje drvenih zidnih i stropnih obloga koje će zamijeniti perive površine koje se mogu lako održavati. Za sve te radove izdvojit će se 110 tisuća kuna, a slični radovi izvršit će se u obližnjem vrtiću Oblačić u vrijednosti od 37 tisuća kuna. Gotovo 99 tisuća kuna uložit će se u fotonaponsku elektranu Podcentra Mavrica, dok će se za sanaciju kotlovnice Podcentra Turnić utrošiti 230 tisuća kuna, a s 300 tisuća kuna sanirat će se i kotlovnice u vrtićima Mirta, Oblačić i Krijesnica.


U Podcentru Mirta će se i ličiti za iznos od 33 tisuće kuna te će se sanirati bazen koji je van funkcije na način da će se pokriti kao i sanirati oborinske odvodnje u okolišu. Slični radovi odvijaju se i u Podcentru Vidrice u koji će se uložiti gotovo 35 tisuća kuna, kao i u podcentru Galeb gdje će se mijenjati i vanjska stolarija te sanirati obloge terase, a sve za 34 tisuće kuna.


U Podcentru Turnić u planu je pak sanacija stropa u iznosu od 16 tisuća kuna. Svi ti radovi bit će gotovi do rujna, odnosno do povratka vrtićara i jasličara, no na objektima Dječjeg vrtića Rijeka radit će se i tijekom pedagoške godine, jer do kraja 2018. godine energetski će se obnoviti pet objekata. Na listi za energetsku obnovu su vrtići Krnjevo, Podmurvice, Potok, Veseljko i Kvarner. Radovi energetske obnove uglavnom podrazumijevaju ETICS fasadni sustav, toplinsku izolaciju stropa, vanjsku stolariju te ugradnju sustava daljinskog očitanja potrošnje energenata, a kod pojedinih objekata i plinofikaciju kotlovnice.


– S obzirom da je riječ o dugotrajnim i zahtjevnim radovima energetska će se obnova realizirati tijekom pedagoške godine, no na način da će biti osigurana sigurnost djece, kaže Guštin.


Procjenjuje se da će se u vrtić Krnjevo uložiti 3,2 milijuna kuna, vrtić Podmurvice 2,8 milijuna, vrtić Potok 5,4 milijuna, vrtić Veseljko 1,9 milijuna te vrtić Kvarner 1,7 milijuna kuna.