Kapitalna donacija

Ugovor PGŽ i Riječka nadbiskupije: Za obnovu sakralne baštine 200 tisuća kuna

Mirjana Grce

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić

Sto tisuća kuna namijenjeno sanaciji krova crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije – Vele crikve u riječkom Starom gradu, a ostalo za rekonstrukciju krova crkve sv. Petra i Pavla u Bribiru i uređenje književne zbirke iz arhiva župe Novi Vinodolski



RIJEKA U Župnom uredu riječke župe Uznesenja Blažene Djevice Marije jučer su primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić potpisali ugovore o kapitalnim donacijama PGŽ-a Riječkoj nadbiskupiji. Tim je ugovorima PGŽ izdvojio 200 tisuća kuna za kulturno-sakralnu baštinu ovoga kraja, od toga 100 tisuća kuna za sanaciju krova crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije – Vele crikve u riječkom Starom gradu, a ostalo za rekonstrukciju krova crkve sv. Petra i Pavla u Bribiru i uređenje književne zbirke iz arhiva župe Novi Vinodolski uz konzerviranje i katalogizaciju rukopisne građe.


Hospicij primjer suradnje


Zahvaljujući na donaciji, nadbiskup Devčić je rekao da su spomenici za koje je donacija namijenjena i spomenici kulture u vlasništvu Crkve, ali su kulturno blago cijele zajednice.


– Kako bi to blago, koje smo naslijedili od naših predaka, mogli održavati u stanju koje takva baština zaslužuje, potrebna nam je pomoć i županijskih, i gradskih, i drugih ustanova – objasnio je dr. Devčić.




Župan Komadina je apostrofirao da županija treba biti i integrativni faktor u svojoj društvenoj zajednici, kao što je to i Crkva, Nadbiskupija.


– Logično je da nećemo dopustiti da propada ono što predstavlja povijest i baštinu hrvatskog naroda, i svih građana na prostoru PGŽ-a – riječ je o jako vrijednim objektima i umjetničkim djelima. No naša je suradnja široka te nastojimo pomagati razne državne institucije na našem području, od sveučilišta, bolnice, suda, policije do vjerskih zajednica – rekao je, uz ostalo, Komadina izrazivši radost i zbog jedinstvene suradnje Crkve i društvene zajednice, odnosno Riječke nadbiskupije, Grada Rijeke i PGŽ-a, u djelovanju riječkog Hospicija Marija Krucifiksa Kozulić.


Kako je objasnio mons. Sanjin Francetić, župnik župe Uznesenja Blažene Djevice Marije, u starodrevnu crkvu Uznesenja Marijina dnevno dolazi oko 300 ljudi iz Rijeke i okolice, a ljeti je posebno posjećena i kao kulturni spomenik.


Crkva u skelama


– Crkva je već desetljećima u skelama. Zadnjih 26 godina se intenzivno radi na građevinskoj obnovi, zatim obnovi umjetnina i drugih sakralnih vrijednosti. U skoroj budućnosti trebat će nam riznica kako bismo to blago mogli izložiti. I povijesno je ova crkva izvanredno vrijedna sa svojim počecima koji sežu u 5. stoljeće – izdvojio je mons. Francetić. Zahvalio je Ministarstvu kulture, Županiji i Riječkoj nadbiskupiji koji pomažu obnovu crkve i njezinih umjetnina, a za takvu je pomoć zamolio i sve druge koji to mogu učiniti.


Potpisivanju ugovora nazočili su i Marina Medarić, zamjenica župana, Goran Petrc, pročelnik Ureda županije i vlč. Piotr Modrzejewski, ekonom Riječke nadbiskupije. Mons. Francetić je u obilasku Vele crikve župana Komadinu u pratnji nadbiskupa Devčića i njihovih suradnika upoznao s izvanredno vrijednom kulturnom, umjetničkom i povijesnom baštinom ove crkve i njezinom velikom ulogom u povijesti grada Rijeke.


I sada je unutrašnjost crkve uglavnom u skelama, a stropovi iza zaštitnih mreža – sve čekajući obnovu. U desnoj lađi crkve, ove su godine restaurirane dvije kapele, a preostale dvije – kapela sv. Križa i kapela sv. Ivana Krstitelja – upravo se obnavljaju.